O ceremonie de comemorare a evenimentelor de la 11 septembrie 2001 se desfășoară, marți, în Baza NATO de la Deveselu.

Participă mai mulți soldați, dar și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, și ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Cei doi oficiali au venit, în bază, marți dimineață, cu un elicopter. Ceremonia de comemorare a durat aproximativ 20 de minute.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a vorbit despre implicarea României în teatrele de operaţiuni din Afganistan, subliniind determinarea soldaţilor români.

„Am dorit foarte mult să fiu, astăzi, aici, alături de militarii americani într-o zi pe care nu cred că ar trebui vreodată să o uităm. Acum 17 ani, vedeam cu toţii îngroziţi cum în Statele Unite are loc un atac asupra aliatului, asupra partenerului nostru, un atac îngrozitor împotriva democraţiei, a libertăţii, a ideii de umanitate, în ultimă instanţă. A fost un atac pe care România l-a privit aşa cum au făcut-o toate celelalte ţări democratice ale acestei lumi, cu gândul că nu putem sta deoparte, cu gândul că trebuie să fim alături de partenerii noştri, ceea ce am şi făcut. Vă reamintesc că acum 17 ani, Alianţa Nord-Atlantică a activat pentru prima dată în istoria sa Articolul 5, iar noi, deşi nu eram ţară membră NATO, ne-am alăturat imediat partenerilor, în efortul comun de a lupta împotriva terorismului. Dacă teroriştii au considerat că pot să lovească la fundamentul democraţiei, acest lucru nu a fost reuşit. Dimpotrivă, cred că au reuşit să ne determine să fim mai uniţi, mai puternici, mai solidari, să arătăm că împreună putem să fim cu adevărat o forţă, lucru pe care îl demonstrăm şi astăzi alături de partenerii noştri, de această dată ca ţară membră NATO, în teatrele de operaţii, acolo unde suntem prezenţi cu aproape 700 de militari, în Afganistan, acolo unde vom continua să rămânem alături de partenerii noştri pentru a ne îndeplini obligaţiile asumate ca ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice”, a afirmat Fifor.

El a adăugat că Baza de la Deveselu este o locaţie bine aleasă pentru comemorarea evenimentelor din urmă cu 17 ani, pentru că arată determinarea românilor şi americanilor pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple.

„România este şi rămâne un partener de nădejde pentru Statele Unite ale Americii, credem cu tărie în parteneriatul strategic şi ne dorim să continuăm acest parteneriat pentru a ne îndeplini obiectivele. România, la rândul său, a plătit o jerfă în bătălia împotriva terorismului. 29 de militari români au căzut la datorie, luptând alături de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică. Nu cred că putea fi un loc mai bine ales decât baza de la Deveselu, unde împreună cu americanii arătăm lumii întregi că suntem determinaţi să asigurăm o apărare foarte bună aici, pe flancul estic al alianţei. Scutul antirachetă este o facilitate pur defenesivă, un loc unde militarii români lucrează alături de militarii americani”, a conchis ministrul Apărării.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a ţinut să mulţumească României pentru implicarea în războiul împotriva terorismului.

„Statele Unite rămân recunoscătoare deciziei României din 2001, după atacurile violente din New York, de a ni se alătura pe câmpul de luptă din Afganistan pentru a combate terorismul şi pentru a destructura Al-Qaeda. A făcut acest lucru nu ca membru al Alianţei NATO ci ca partener strategic şi prieten al SUA. Mulţumim pentru decizia de atunci a României şi pentru constanţa de a fi continua în efortul nostru de a aduce pace şi stabilitate în Afganistan. Gratitudinea noastră rămâne profundă pentru pierderea vieţilor de români, în Afganistan. Deveselu este un loc foarte potrivit pentru a comemora ce s-a întâmplat acum 17 ani şi pentru a relega puternicul parteneriat dintre SUA şi România, încă de atunci”, a afirmat Klemm.

Articolul precedentNicio măsură preventivă în cazul braconierului care şi-a împuşcat mortal prietenul
Articolul următorSlatina: primăria asfaltează străzile balastate pe care circulă autobuzele Loctrans