Ministerul Sănătății va semna luni ordinul de înființare a unor unități de urgență neurovasculară în toate spitalele de urgență din țară. Inițiativa a fost puternic susținută de senatorul de Olt Renică Diaconescu, șeful Secției Neurologie a Spitalului Județean. El a explicat cum vor fi salvați pacienții care au suferit un accident vascular cerebral.

O substanță administrată în primele patru ore de la declanșarea accidentului vascular cerebral va salva viețile pacienților care ajung în spitalele județene din țară. Ministerul Sănătății a dat undă verde pentru înființarea unor unități de urgență neurovasculară, pentru finanțarea cărora se vor aloca bani din bugetul de stat. Șeful Secției Neurologie a Spitalului Județean Slatina a susținut acest proiect, care funcționează deja cu succes în șapte centre universitare din țară. El nu presupune construirea unor clădiri sau spitale noi, ci amenajarea spațiilor existente și achiziționarea substanței salvatoare.

„Este vorba despre un program, fianțarea acestei substanțe, delimitarea acolo unde este loc în spitalele de urgență a unui spațiu de 4-5 paturi, cu personal bine instruit, care să monitorizeze aceste cazuri”, a spus Renică Diaconescu.

Important este ca pacientul să ajungă la spital în cel mult patru ore și jumătate de la declanșarea accidentului vascular, pentru ca substanța respectivă să acționeze asupra cheagurilor de sânge.

Administrarea unei doze de substanță salvatoare ar costa aproximativ 5.000 de lei, sumă asigurată de Ministerul Sănătății. Costurile sunt mult mai mici decât în cazul tratamentului și spitalizării clasice care se impun pentru pacienții cu accident vascular.

Articolul precedentLicitaţie pentru locurile dintr-o parcare etajată din Slatina. Preţul porneşte de la 720 lei pe an
Articolul următorTrafic blocat pe un drum naţional din Olt din cauza unui TIR care a agăţat un limitator de înălţime