Numărul focarelor de pestă porcină africană crește de la o săptămână la alta, în Olt. Potrivit ultimei centralizări a Direcției Veterinare, virusul a ajuns în 96 de gospodării și ferme de familie. 23 de localități sunt afectate.

Ultimele două suspiciuni au fost înregistrate în localitățile Grojdibodu și Ghimpețeni, unde s-au luat măsuri de ucidere preventivă a porcilor din exploatațiile respective. Sunt însă multe alte focare de boală confirmate în tot județul, astfel: Cilieni-7 focare, extravilanul localităţii Ianca-3 focare, Ianca-1 focar, Dăneasa-3 focare, Sprîncenata-11 focare, Slăveni (Gostavăţu)-10 focare, Stoeneşti-9 focare, Drăgăneşti Olt-3 focare, Văleni-2 focare, Orlea-17 focare, Studina-4 focare, Gura Padinii-5 focare, Ipoteşti-2 focar, Coloneşti-1 focar, Grojdibodu-5 focare, Gîrcov-1 focar, Vîrtopu-1 focar, Brebeni-1 focar, Crîmpoia-4 focar, Şerbăneşti-2 focare, Fărcaşele-1 focar, Ghimpeţeni-1 focar, Obîrşia Nouă-1 focar, Potcoava(Fălcoeni) – 1 focar).

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Articolul precedentJaful maşinii de poştă din Balş, o ÎNSCENARE. Angajatul „bătut“ de atacatori, printre suspecţii reţinuţi
Articolul următorMicrobuze și autobuze noi pentru slătineni. Trei proiecte în derulare