Membrii familiei de albanezi Memish din Slatina, care de 300 de ani produce bragă şi alte produse tradiţionale, dau dovadă de patriotism mai ceva decât nişte români get-beget.

Seniorul familiei, Hashim, care are aproape 85 de ani, vorbeşte cu înflăcărare despre patriotism şi spune că cea mai înaltă distincţie primită de familia Memish este cetăţenia română. De fiecare dată, de 1 Decembrie, el nu uită să arboreze tricolorul, la prăvălia pe care familia o deţine în centrul istoric al oraşului.

Hashim Memish este un optimist incurabil şi crede că România poate şi trebuie să meargă spre mai bine. Cel mai important este să existe unitate, mai consideră albanezul.

„Românii se schimbă spre bine şi lucrurile trebuie să meargă spre bine. Este firesc ca lucrurile să fie aşa. Nu ne aşteptăm să se întâmple peste noapte. Acest popor a fost foarte încercat, de-a lungul istoriei, dar (românii – n.red.) au demonstrat că au coloană vertebrală. Important este să nu uităm că trebuie să fim toţi uniţi, să nu existe vrajbă şi aş vrea să fie un simbol de unitate ziua de 1 Decembrie. Să fim cu toţii ca fraţii, pentru că eu mă consider frate cu românii”, spune Hashim Memish.

Hashim Memish lucrează în prăvălia familiei din adolescenţă, trecând prin trei regimuri politice: de la capitalism la comunism şi înapoi la capitalism. Deşi familia sa avut şi de suferit din cauza comuniştilor, care au confiscat mai multe terenuri şi imobile ale albanezilor, bătrânul spune că românii sunt fraţii săi, adăugând că cea mai mare distincţie ce i-a fost acordată vreodată este cetăţenia română.

Ca să arate legătura strânsă dintre albanezi şi români, bătrânul bragagiu ţine mereu în prăvălie un atlas istoric şi arată pe o hartă cât de apropiaţi erau ilirii, strămoşii albanezilor, de daci, strămoşii românilor.

„Eu sunt albanez, dar sunt cetăţean român. Trăiesc alături de voi şi, de fapt, nu suntem departe unii de alţii. Noi suntem albanezi, urmaşii vechilor iliri, iar dumneavoastră sunteţi români, urmaşi ai vechilor daci. Cele două popoare sunt fraţi, aşa că suntem acasă. Am cetăţenie român şi asta este cea mai înaltă distincţie care a fost acordată familiei noastre. Mai mult, autorităţile locale ne-au acordat şi diplomă de cetăţeni de onoare. Trăim aici de o viaţă, iar România este a doua ţară a noastră alături de Albania”, a declarat seniorul familiei Memish.

Albanezii din Slatina sunt cunoscuţi în toată ţara şi nu numai pentru braga pe care o vând neîntrerupt de 300 de ani la prăvălia lor, dar şi pentru celelalte produse ca îngheţata, halviţa sau baclavaua. Alături de Alro, „Atletul Albanez” este unul dintre brand-urile oraşului oltean şi singura firmă privată din România care a funcţionat şi în perioada regimului comunist.

De câţiva ani, tinerii familiei Memish – Abdullah, Hasbi şi Imer – au deschis o nouă prăvălie în partea de sus a Slatinei. Hashim se bucură pentru ei şi speră să ducă mai departe tradiţia „Atletului Albanez”.

Printre personalităţile care, de-a lungul veacurilor, au trecut pragul prăvăliei „Atletul Albanez” se numără istoricul Nicolae Iorga, scriitorii Ion Minulescu şi Eugen Ionescu, actorii Amza Pellea, Nicu Constantin, Dan Puric, cântăreaţa Doina Badea, fostul fotbalist Gheorghe Hagi, fostul ambasador al Statelor Unite în România James Rosapepe, foştii şefi de stat Nicolae Ceauşescu şi Charles de Gaulle, dar şi nepotul Regelui Mihai, prinţul Nicolae.

Fotografii cu întâlnirile dintre familia Memish şi aceste personalităţi sunt postate acum pe pereţii prăvăliei din Slatina, mărturii ale trecutului.