ALRO a înregistrat pierderi semnificative în trimestrul al treilea din acest an. Potrivit unei analize publicate ieri de oficialii companiei, vânzările de aluminiu primar și procesat au crescut, însă și investițiile în tehnologii de reducere a consumului energetic au fost foarte mare. De asemenea, cotațiile aluminiului pe piața internațională au fost în scădere.

ALRO încheie în pierdere primele nouă luni ale anului. Raportul întocmit de conducerea companiei indică faptul că, în contextul unui an turbulent în industria aluminiului, Grupul ALRO a înregistrat pierderi de 22,7 milioane lei.

„Cotațiile internaționale ale aluminiului (în special LME) au pierdut, în medie, 350 USD pe tonă în cele 9 luni încheiate la 30 septembrie 2019, comparativ cu aceeași perioadă din 2018. Evenimentele politice internaționale, precum tarifele americane privind importurile, măsurile de răspuns ale Chinei, negocierile Brexit au creat incertitudini în industrie și s-au reflectat într-un comportament prudent al clienților din domeniul aluminiului, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatele raportate pentru primele nouă luni ale anului 2019 de marile companii din industria aluminiului”,  a declarat Marian NĂSTASE, președintele Consiliului de Administrație al ALRO.

Cei din conducerea companiei mai spun că au avut dificultăți și pe piața locală, costurile totale crescând cu 12%, în special din cauza creșterii prețurilor utilităților, în special electricitate și gaz, conform tendințelor din piețele de profil, dar ajunse la niveluri foarte mari comparativ cu alte țări europene.

Totuși, producția de aluminiu, atât primar cât și procesat a înregistrat o creștere în primele trei trimestre din 2019, față de aceeași perioadă a anului trecut. Însă și investițiile în această perioadă au fost pe măsură: 85 de milioane de lei. O bună parte din sumă a mers către continuarea programului de creștere a eficienței energetice a proceselor tehnologice, prin care ALRO a reușit să pună în funcțiune cuve de electroliză bazate pe noua tehnologie AP12 LE (Aluminium Pechiney Low Energy), de la care se așteaptă un impact în ceea ce privește cantitatea de energie consumată.