Societatea Apă-Canal Pleşoiu, care se ocupă de furnizarea apei potabile şi de canalizarea din localitatea olteană, a fost amendată de DSP Olt cu suma de 3.000 de lei, după ce probele prelevate din sistemul public al comunei a arătat depăşire la parametrul bacterii coliforme, nitriţi, iar clor rezidual sub valoare normată de legislaţia sanitară în vigoare.

Potrivit unui document oficial al Direcţiei de Sănătate Public (DSP) Olt, reprezetnanţi ai instituţiei s-au deplasat la societatea producătoare/distribuitoare de apă prin sistemul public al localităţii şi la domiciliul unui localnic, în data de 24 iulie 2018.

„Au fost efectuate investigaţii în teren şi s-au prelevat două probe de apă pentru determinări fizico-chimice şi mircobiologice. Rezultatele au prezentat depăşiri la parametrul bacterii coliforme, nitriţi, iar clor rezidual sub valoare normată de legislaţia sanitară în vigoare”, se arată în documentul citat.

DSP a impus măsuri urgente de corectare a parametrilor, identificarea şi remedirea cauzelor de neconformitate, aplicând totodată o amendă.

„S-a aplicat sancţiune contravenţională societăţii producătoare/distribuitoare în cuantum de 3.000 lei. S-a impus recontrolul cu Laboratorul DSP Olt pentru verificarea calităţii apei din sistemul public, după remedierea deficienţelor”, se mai arată în sursa citată.

Chiar şi aceste condiţii, în care analizele oficiale arată că apa furnizată la robinetele oamenilor din Pleşoiu nu este potabilă, reprezentanţii societăţii Apă-Canal nu au anunţat populaţia să nu consume apă.

„Nu ni s-a spus să nu consumăm apa. Apa vine tot murdară, chiar dacă nu neagră ca în urmă cu o lună. Nu o putem folosi decât pentru spălat. Avem noroc că încă avem hidroforul în fântână şi folosim de acolo pentru băut. Noi, adulţii, poate n-am fi în pericol, dar sunt copiii şi nu vreau să riscăm nimic”, spune Vasile Mihai, unul dintre localnici.

Amenda aplicată de DSP societăţii care administrează sistemul de apă şi canal din localitate nu îi mulţumeşte pe oameni. Aceştia spun că, în ciuda preţului mare pe care îl plătesc, serviciul oferit este de calitate îndoielnică.

„Banii pentru amendă vor veni tot de la noi. Dacă tot plătim, măcar să nu-şi bată joc de noi. Plătim o apă care nu este pentru consum, iar acum plătim şi amenzile”, a mai spus Vasile Mihai.

De cealaltă parte, primarul comunei Pleşoiu, Valeriu Măndescu, susţine că situaţia nu este atât de gravă, dar că reprezentanţii societăţii Apă-Canal i-au transmis că au notificat populaţia cu privire la situaţia constantată de DSP.

„Eu ştiu că nu este vorba despre bacterii. Eu ştiu că s-au dus, aveau obligaţia să informeze despre situaţia de la DSP. Altceva, noi ce putem să facem? E societate care răspunde, e treaba lui. Nici noi nu putem rămâne pasivi. Le-am spus să vadă cu staţiile de clorinare, să spele bazinele ca lumea să le dezinfecteze. Le-am mai dat nişte oameni să facă şi curăţenie pe la gospodăriile de apă, să le repare. I-am ajutat şi financiar să mai ia nişte pompe, să plătească curentul că nu se încadrează. Amenda să o plătească el”, a declarat primarul.

Oamenii din comuna Pleşoiu se plâng că, de mai multe luni, apa distribuită la robinete nu poate fi consumată sau folosită la gătit deoarece este neagră.

Articolul precedentCartier din Slatina, sub asediu. Poliţiştii, jandarmii şi mascaţii patrulează după luptele de stradă dintre două clanuri rivale
Articolul următorDosar pentru un bărbat din Olt, prins la vamă cu o maşină căutată în Italia