Proiectul privind restaurarea, consolidarea, echipare şi dotarea muzeului de etnografie care va funcţiona în casa Hagiescu-Mirişte din Caracal a intrat în linie dreaptă.

Primarul Ion Doldurea a declarat că a fost semnat contractul de execuţie şi estimează că, până la finalul lunii, va fi emis şi ordinul de începere a lucrărilor.

„Pași concreți spre realizarea unui proiect de suflet pentru caracaleni! Dragi prieteni, sunt încântat să împărtășesc cu voi bucuria unui moment care ne apropie de punerea în execuție a unui proiect important pentru comunitatea noastră: Restaurarea, consolidarea, echiparea şi dotarea Muzeului de Etnografie Hagiescu-Mirişte. Am semnat astăzi contractul de execuție a lucrărilor. Estimez ca până la finalul lunii să putem emite și ordinul de începere a lucrărilor”, a scris Doldurea, pe contul său de Facebook.

Cu o valoare totală de 6.001.186,77 lei, din care 5.868.705,02 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, acest proiect are termen de finalizare sfârșitul anului 2022.

Cumpărată în paragină şi transformată prin grija magistratului Ion Hagiescu-Mirişte în una din cele mai frumoase clădiri din Caracal, casa aşteapta un salvator, care să o readucă la viaţă. După ce a fost folosită timp de câţiva ani, bijuteria arhitecturală a fost abandonată de fostele administraţii.

Ion Hagiescu-Mirişte a studiat dreptul la Bucureşti şi la Paris, profesând apoi în capitala României şi în Buzău, iar mai târziu, în 1895, s-a stabilit în Caracal, reşedinţa judeţului Romanaţi. A fost prim-preşedinte al Tribunalului Romanaţi până în 1914, când a fost numit consilier la Curtea de Apel din Constanţa.

Pasionat de turism şi de artă, Ion Hagiescu-Mirişte a colindat nu numai România, ci şi Europa în lung şi-n lat, culegând din fiecare zonă diverse piese extrem de valoroase, pe care le-a adus la Caracal.

Impresionat de muzeele vizitate în calătoriile sale prin Europa, a cumpărat în anul 1900 de la Teodor Cazan o casă ruinată, pe care a amenajat-o după gustul său, dorind să o transforme într-un muzeu. Deoarece colecţionase foarte multe obiecte, dorea să înfiinţeze acest muzeu şi să-l doneze după moartea sa Prefecturii judeţului Romanaţi.

 

 

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 183. Șoșoacă mai are de dus o luptă: vin cipurile peste noi!
Articolul următorCULISE STATULUI PARALEL. Puternicul lider al sindicatului Metrorex. S-a descoperit plasa de siguranță a lui Ion Rădoi