Crescătorii de animale, care nu respectă măsurile impuse de DSVSA Olt cu privire la mişcarea animalelor, având în vedere focarele de pestă porcină africană confirmate în Teleorman, riscă amenzi de până la 12.000 de lei dar şi dosare penale.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea, a declarat că mişcarea animalelor se face doar cu avizul instituţiei.

„Mişcarea animalelor fără avizul Direcţiei Sanitare Veterinare constituie sancţiune contravenţională între 6.000 şi 12.000 lei. Dar există şi un articol în Codul Penal care prevede ca fiind infracţiune nerespectarea normelor sanitar- veterinare cu privire la răspândirea bolilor de la animale către alte animale sau om”, a afirmat Bolborea.

El a ţinut să precizeze că, în continuare, sunt menţinute aceleaşi măsuri de protecţie, inclusiv interzicerea comerţului cu animale vii.

„A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor şi pentru cea de a doua zonă de supraveghere, măsurile sunt aceleaşi la ca primul focar. N-au voie să iasă cu animalele în afara exploataţiei, trebuie să respecte regulile de igienă. Târgurile din judeţul Olt sunt închise, nu se comercializează niciun fel de animal, cu atât mai puţin porc. Am primit şi primim sprijin din partea Poliţiei, a Jandarmeriei şi a tuturor instituţiilor din judeţul Olt. Toată lumea este implicată în prevenirea apariţiei pestei porcine, sperăm să nu avem cazuri”, a mai spus directorul DSVSA Olt.

Existenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată, săptămâna trecută, în localitatea Slobozia Mândra, din judeţul Teleorman, la limita cu Oltul. Ulterior, un alt focar a fost confirmat în judeţul vecin, în localitatea Scrioştea, iar astăzi un al treilea focar, în apropiere de reşedinţa judeţului, Alexandria.

Articolul precedentOamenii străzii au incendiat o casă nelocuită din Slatina – FOTO&VIDEO
Articolul următor20 de constructori au depus oferte pentru asfaltarea străzilor din Slatina. Ce condiție le-a impus primăria