Sute de persoane au fost prezente, luni, în a doua zi de Paşte, în cartierul Criva din oraşul Piatra-Olt, pentru a participa la concursul de ciocnit ouă roşii, o tradiţie reluată după perioada de pandemie.

Evenimentul s-a desfăşurat în Criva, la locația cunoscută de localnici din preajma fostului Han.

Printre cei care au participat la concurs s-au numărat şi primarul Nicuşor Rada, dar şi viceprimarul Robert Munteanu.

Conform tradiţiei, de Paşte, se ciocnesc numai ouă roșii, după un anumit ceremonial care în comunitățile rurale se păstrează fără abatere. Ca regulă generală, primul care ciocnește este cel mai vârstnic bărbat de la masă sau o persoană mai în vârstă, care ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de un comesean, în timp ce rostește „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu: „Adevărat a înviat!”.

În tradiția populară românească, ouăle de Paști sunt considerate păzitorii casei și se crede că sunt purtătoare de puteri miraculoase: ele vindecă boli și protejează animalele din gospodărie. În acelaşi timp, oul simbolizează viața eternă, fertilitatea, renaşterea și norocul.

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentÎndrăgitul actor Dorel Vișan, mărturii incredibile – Prin ce dramă a trecut maestrul, ce mesaj are pentru români în zi sfântă
Articolul următorStrada de la intrarea în Slatina dinspre Piteşti, închisă. Rutele de ocolire