Ministerul Sănătăţii este în continuare impasibil la criza de medicamente pentru tratarea COVID-19 cu care se confruntă Spitalul Slatina. Guvernul nu a alocat nici acum medicamente, deşi unitatea spitalicească a făcut solicitări săptămânale.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat marţi, după şedinţa forului judeţean, că Spitalul Slatina are doar Remdesivir, dar nici din acest medicament nu există suficiente doze.

„Tocilizumab nu au în acest moment. Noi avem adrese făcute, tot timpul facem adrese, câte două adrese pe săptămână. Avem 20 de flacoane de Remdesivir. Dacă e să aplici acest tratament cum trebuie, cinci zile fiecărui pacient, asta înseamnă tratamentul pentru patru pacienți. Atât. Am văzut și azi de dimineață la știri că premierul României, Ludovic Orban, a spus că Remdesivirul există. Noi avem, către spital, o adresă în care se spune că câte doze de Remdesivir a alocat Uniunea Europeană către România. Dacă le împarți pe județe, ne dăm seama că ele nu există”, a declarat Marius Oprescu.

El a adăugat că spitalul nici nu poate urma schema de tratament pentru tratarea COVID-19 din cauza lipsei medicamentelor.

„Noi avem, în momentul de față, 14 bolnavi la Terapie Intensivă. Deci, numai dacă vorbim de bolnavii de ATI și ar trebuie să faci tratamentul complet, timp de cinci zile, dozele existente nu au cum să ajungă. Ei chiar ne-au acuzat pe noi, președinții de consilii județene de altă culoare politică, de faptul că facem campanie electorală pe acest subiect. Dar eu vorbesc pe cifre: avem 20 de doze, avem 14 bolnavi internați la ATI și, conform protocolului, un singur bolnav trebuie să ia cinci zile Remdesivir. Deci, unde e adevărul?”, a conchis Oprescu.

Sursa: Realitatea de Olt