Subvențiile pentru tomate și usturoi oferite Guvern au ajutat mii de fermieri din județ să obțină profit din legumicultură. Peste 4.000 de agricultori olteni au pariat pe cultura de roșii în spații protejate produse în primăvară, aproximativ 1.000 dintre aceștia fiind așteptați să vândă și în lunile de toamnă, până la 1 decembrie. Și suprafețele cultivate cu usturoi au crescut, datorită subvențiilor.

Vom mânca din plin tomate oltenești până la Crăciun. Motivați de subvenția de 3.000 de euro oferită de Guvernul României, sute de legumicultori din județ s-au înscris și în etapa a II-a a Programului Tomata. Și-au luat astfel angajamentul că vor produce roșii în solarii până pe 20 decembrie. „Au început înscrierile pentru cilcul II al acestui program, la ora actuală fiind înscriși aproximativ 400 de fermieri. Estimăm că numărul lor va ajunge la 1.000, având în vedere numărul fermierilor din județ care dețin spații protejate, respectiv solarii”, a explicat Ion Anuța, directorul adjunct al DAJ Olt.

O bună parte din producția de tomate de toamnă produse în Olt va ajunge și în supermarketuri. Mai mulți legumicultori tineri s-au înscris în cooperative și au reușit să pună la punct o infrastructură care îi ajută să livreze constant marfă către marile lanțuri de magazine. Prețurile obținute sunt cel puțin duble față de cele oferite de intermediari.
Și usturoiul oltenesc este cultivat pe suprafețe tot mai mari, după ce aproape 30 de legumicultori au investit în această cultură, subvenționată de stat cu 3.000 de euro pe hectar. O parte din ei și-au vândut deja producția și vor primi banii peste câteva zile.

Cea mai mare suprafață cultivată cu usturoi, de 5 hectare, este în comuna Băbiciu, unde o olteancă a ales să se întoarcă din Germania în România, pentru a obține profit din usturoi.

Articolul precedentTelefonul Alexandrei Măceşanu, găsit într-un parc din Caracal
Articolul următorParinții Alexandrei se pregătesc de înmormântare. Concluzia anchetatorilor despre rămășitele găsite în casa criminalului