Magistraţii Tribunalului Olt au hotărât, marţi, să menţină măsura controlului judiciar luată faţă de mai mulţi foşti şi actuali angajaţi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP), printre care şi Gheorghiţa Prunişoară.

Tribunalul a decis să menţină măsura preventivă a controlului judiciar dispus cu privire la inculpaţii Constantin Pop, Gheorghiţa Prunişoară (fostă Bodescu), Elena Miroiu (fostă Urşeanu) şi Luminiţa Sefter (fostă Adochiţei).

Aceştia au fost trimişi în judecată într-un dosar instrumentat de DNA Craiova, cu un prejudiciu de peste 12 milioane de lei. În dosar mai sunt judecaţi şeful Finanțelor Publice Olt, Florin Diaconescu și mai mulți reprezentanți ai unei firme de pază.

Gheorghița Prunișoară era deja suspendată din funcţie, de mai multă vreme, la data faptelor fiind consilier superior cu atribuții de control în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Olt – Activitatea de Inspecție Fiscală. Ea a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu în serviciu cu consecințe deosebit de grave asimilată infracțiunilor de corupție, luare de mită, trafic de influență, spălarea banilor în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, instigare la spălarea banilor în formă continuată.

Procurorii DNA Craiova susțin că, în perioada ianuarie 2009 – august 2014, SC Gardienii SRL, a cărei activitate a fost coordonată de inculpatul Pop Constantin, nu și-a îndeplinit obligațiile fiscale, sustrăgându-se de la plata sumei de 8.783.367 lei către bugetul de stat, reprezentând TVA datorată în raport de activitatea efectivă a agentului economic.

La comiterea infracțiunii de evaziune fiscală au participat efectiv și inculpatele Miroiu Elena (contabil) și Sefter Luminița (manager financiar până în luna iunie 2012).

„Concret, în toată perioada menționată, în deconturile de TVA ale persoanei juridice depuse lunar la organul fiscal, au fost evidențiate la rubrica «TVA deductibil» sume mai mari decât cele susținute de documentele de evidență primară (facturi de achiziție de bunuri și  servicii de pe teritoriul național) înregistrate în evidența contabilă. În acest mod, prin crearea artificială, scriptică, a acestui TVA deductibil,  a fost diminuată voit TVA de plată rezultată din activitatea reală a societății comerciale, cu consecința micșorării sumelor de plată datorate la bugetul de stat”, arată anchetatorii.

Potrivit DNA, începând cu iulie 2012, activitatea evazionistă a firmei a fost coordonată efectiv și girată de către inculpata Prunișoară Gheorghița, deși exista o incompatibilitate evidentă cu funcția publică pe care o deținea – consilier superior cu atribuții de control în cadrul DGFP Olt – Activitatea de Inspecție Fiscală.

Mai mult, cu prilejul realizării în luna octombrie 2012 a unei inspecții fiscale la SC Gardienii SRL,  Prunișoară nu a menționat în raportul de control situația reală cu privire la TVA de plată sustrasă în mod  ilegal, cauzând astfel o pagubă bugetului de stat în cuantum de 4.770.253 lei, concomitent cu obținerea de foloase necuvenite în același cuantum pentru firma „protejată”.

„Pentru «serviciile» sale, în perioada 25 octombrie 2012 – 25 iunie 2013, inculpata  Prunișoară Gheorghița a pretins și primit de la inculpatul Pop Constantin sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 213.735,6 lei. Ulterior suspendării sale din funcție, (la 03.07.2013 ca urmare a trimiterii în judecată de către DIICOT – ST Craiova pentru săvârșirea de infracțiuni în legătură cu serviciul), inculpata Prunișoară Gheorghița a primit, de la inculpatul Pop Constantin, în perioada 10 iulie 2013 – 26 august 2014, sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 355.217 lei,  pentru ca aceasta să-și exercite influența asupra foștilor colegi cu atribuții de control sau funcții de conducere din cadrul AJFP Olt, în vederea protejării SC Gardienii SRL, în eventualitatea unor controale fiscale. Influența inculpatei a fost una reală, în sensul că, în anul 2014, la instigarea lui Diaconescu Florin, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Olt, inculpații Bodescu Adrian Claudiu și Țugulan Chirilă Cristian au depus toate demersurile pentru ca inculpatul Pop Constantin să nu fie tras la răspundere penală, ca urmare a unor inspecții fiscale efectuate la SC Gardienii SRL, (prin luarea în considerare a unor regularizări nelegale de TVA, emiterea de decizii de impunere doar pentru obligații fiscale accesorii și prin nesesizarea organelor de urmărire penală cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală)”, mai arată procurorii DNA.

Banii primiți drept mită de către Prunișoară Gheorghița au fost justificați în evidența contabilă de Pop Constantin prin achiziții lunare fictive de servicii neindividualizate, „prestate” de două societăți comerciale, ce aparțineau unor persoane apropiate inculpatei.

Banii remiși în realitate inculpatei Prunișoară Gheorghița cu titlul de mită/cumpărare de influență au fost utilizați din dispoziția acesteia pentru achiziționarea unui apartament în municipiul București (în valoare de 153.000 de euro), mai arată DNA.

În contextul sustragerii de la plata TVA, în perioada 02 iulie 2012 – 28 iulie 2014, inculpatul Pop Constantin a retras din contul deținut de S.C. Gardienii S.R.L., în numerar, prin 462 de operațiuni succesive, suma de 1.234.000 lei, banii respectivi fiind folosiți ulterior în interes personal.

Pentru a justifica aceste cheltuieli, din dispoziția lui Prunișoară Gheorghița,  inculpata Miroiu Elena a efectuat înregistrări nereale în documentele de evidență contabilă ale persoanei juridice (plăți către furnizori inexistenți).

„Statul român, prin ANAF, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.783.367 lei la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere, reprezentând TVA dedusă nelegal de către SC Gardienii SRL. De asemenea, statul român, prin ANAF, a solicitat obligarea inculpatei Prunișoară Gheorghița la plata sumei de 4.770.253 lei la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere potrivit prevederilor legale, în solidar cu inculpații SC Gardienii SRL, Pop Constantin, Sefter Lumința și Miroiu Elena”, spun anchetatorii.

S-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparțin inculpaţilor Prunișoară Gheorghița, Sefter Luminița,  Pop Constantin  și SC Gardienii SRL.

Dosarul se află pe rolul Tribunalului Olt.

Articolul precedentO comună din Olt, racordată la sistemul de alimentare cu apă. Când încep lucrările
Articolul următorA ucis cu autoutilitara o tânără de doar 24 de ani şi a fost condamnat cu executare. Acum CONSTESTĂ pedeapsa