Magistraţii Tribunalului Olt au dispus disjungerea în dosarul privind devalizarea Primăriei Caracal, trimis de Curtea de Apel Craiova spre rejudecare instanţei oltene, după ce trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia.

În acest dosar, fostul primar al Caracalului, Gheorghe Anghel, şi camarila acestuia sunt acuzaţi de devalizarea bugetului municipalităţii, provocând un prejudiciu de peste cinci milioane lei.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Olt, judecătorul Florentina Stana, a declarat că cei trei inculpaţi care şi-au recunoscut faptele vor rămâne în dosarul curent, în vreme ce ceilalţi nouă, în frunte cu fostul edil, vor fi judecaţi într-un nou dosar.

Georgeta Cercel, Sandu Grigorie şi George Pavel sunt cei care au ales să fie judecaţi pe procedura simplificată.

„Pot să vă spun, la momentul acesta, că în dosarul disjuns, faţă de inculpaţii nominalizaţi pe portal se va continua procedura de judecată obişnuită. Disjungerea a survenit ca urmare a faptului că alţi trei inculpaţi urmează să fie judecaţi în procedură simplificată, în dosarul vechi”, a declarat Florentina Stana.

Curtea de Apel Craiova a trimis dosarul înapoi la Tribunalul Olt, iar motivarea magistraţilor din Bănie a arătat că motivul retrimiterii spre rejudecare este acela că motivarea sentinţei Tribunalului Olt nu a fost semnată de judecătorul cauzei, Gheorghe Maruşcă, ci de un alt magistrat. Curtea reţine că sentinţa a fost redactată pe 27 septembrie 2017, în condiţiile în care Maruşcă a ieşit la pensie începând cu data de 1 august.

În dosarul iniţial, deschis în anul 2013, au primit pedepse cu suspendare următorii: George Pavel, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni, Mihaela Duică, fostă angajată a primăriei – trei ani şi şase luni şi Sandu Grigorie, administratorul unei firme – un an şi două luni. Georgeta Cercel, George Pavel şi Sandu Grigorie şi-au recunoscut faptele încă de la primele termene ale procesului.

Singurele pedepse cu executare, câte trei ani şi şase luni, au fost primite de fostul primar Gheorghe Anghel şi patru dintre reprezentanţii fostei conduceri a primăriei: fostul director economic Maria Tudor; fostă angajată la Compartimentul Contabilitate Natalia Olaru, fosta casieră centrală a primăriei Mariana Coşoveanu şi fosta angajată a Compartimentului Contabilitate Elena Neculăiţă.

Potrivit DIICOT – BT Olt, membrii grupării coordonate de Gheorghe Anghel şi de Maria Tudor, fostul director economic al Primăriei Caracal, sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Oamenii legii spun că, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente – facturi, chitanţe, care atestau efectuarea unor lucrări fictive, sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţi fictive în cadrul instituţiei, a fost creat un prejudiciu de 5,2 milioane lei. La această grupare infracţională au aderat atât angajaţi ai primăriei Caracal, printre care şeful serviciului Evidenţa Populaţiei, consilieri superiori din cadrul Compartimentului Contabilitate, auditorul instituţiei şi casierul principal, cât şi alte persoane – administratori de societăţi comerciale, care ar fi fost racolate de lideri şi de ceilalţi angajaţi, cu scopul clar de a-şi însuşi sume de bani.

Articolul precedentDrum naţional din Olt, surpat. Drumarii refac terasamentul – FOTO
Articolul următorSe pun în funcțiune utilajele depozitului de deșeuri de la Bălteni