Municipalitatea caracaleană este aproape să demareze procedurile de licitaţie în cazul Muzeului Romanaţiului şi Casei Haigescu-Mirişte, clădiri de patrimoniu ce ar urma să fie reabilitate în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană.

Viceprimarul Caracalului, Octavian Stănescu, a declarat că ambele proiecte sunt la stadiul de solicitare de clarificări din partea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia.

„În ceea ce priveşte proiectul privind reabilitarea Muzeului Romanaţiului, suntem la stadiul de clarificări. Tot în aceeaşi etapă suntem şi în ceea ce priveşte Casa Hagiescu-Mirişte. Proiectele sunt aprobate, dar cei de la ADR Sud-Vest Oltenia au solicitat o serie de clarificări şi urmează să le comunicăm”, a declarat Stănescu.

Proiectul privind restaurarea, consolidarea, echiparea şi dotarea Casei Hagiescu-Mirişte va fi finanţat prin Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Iniţial, proiectul era pregătit pentru a fi depus pe Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, însă documentaţia nu a fost gata la timp. Finanţarea depăşeşte şase milioane de lei.

Cumpărată în paragină şi transformată prin grija magistratului Ion Hagiescu-Mirişte în una din cele mai frumoase clădiri din Caracal, casa aşteaptă un salvator, care să o readucă la viaţă. După ce a fost folosită timp de câţiva ani, bijuteria arhitecturală a fost abandonată de fostele administraţii.

Ion Hagiescu-Mirişte a studiat dreptul la Bucureşti şi la Paris, profesând apoi în capitala României şi în Buzău, iar mai târziu, în 1895, s-a stabilit în Caracal, reşedinţa judeţului Romanaţi. A fost prim-preşedinte al Tribunalului Romanaţi până în 1914, când a fost numit consilier la Curtea de Apel din Constanţa.

Pasionat de turism şi de artă, Ion Hagiescu-Mirişte a colindat nu numai România, ci şi Europa în lung şi-n lat, culegând din fiecare zonă diverse piese extrem de valoroase, pe care le-a adus la Caracal.

Impresionat de muzeele vizitate în calătoriile sale prin Europa, a cumpărat în anul 1900 de la Teodor Cazan o casă ruinată, pe care a amenajat-o după gustul său, dorind să o transforme într-un muzeu. Deoarece colecţionase foarte multe obiecte, dorea să înfiinţeze acest muzeu şi să-l doneze după moartea sa Prefecturii judeţului Romanaţi.

Proiectul pentru reabilitarea Muzeului Romanaţiului a fost redepus, în urmă cu un an, la ADR Sud-Vest Oltenia, în vederea finanţării prin Programul Operaţional Regional (POR), după ce iniţial a fost respins. Piese care ne amintesc de civilizații care au trăit cu multă vreme în urmă în Oltenia sunt reunite în Muzeul Romanațiului. Ideea înfiinţării acestuia a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când vestigiile romane de la Romula au intrat în atenţia unor arheologi.

Muzeul a fost înființat în anul 1949, cu scopul de a salva valorile istorice descoperite în zonă. Inițial a avut trei colecții, care ulterior s-au îmbogățit cu obiecte valoroase din cercetările arheologice (Slăveni, Romula, Fărcășele) sau din donații și achiziții.

În prezent, muzeul se află în casa lui Iancu N. Dobruneanu, nepot al lui Iancu Jianu.

Articolul precedentFonduri europene de 150 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi canal din 25 de localităţi din Olt
Articolul următorCentrul Slatinei, renovat din temelii în acest an. Investiţie de aproape 10 milioane lei