20 elevi şi patru profesori din Polonia, de la Publicza Szkola Podstanwowa Nr. 7 din Radomnsku, sunt prezenţi în aceste zile în Slatina, pentru o serie de acţuni desfăşurate în cadrul unui proiect internaţional cu elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale „Eugen Ionescu”.

Proiectul transnaţional „Show me your language” este finanţat din Fondul Social European.

„Acest proiect este între două şcoli din Polonia şi România şi aşteptările noastre sunt foarte mari. Vrem să creăm o prietenie mare între cele două ţări şi vrem să învăţăm, dar şi să vă învăţăm ceva, din toate punctele de vedere: lingvistic, cultural, dar cea mai importantă este prietenia. Sperăm ca elevi şi profesori din România să vină în Polonia, elevii noştri sunt pentru prima dată aici, însă acum câteva luni am venit cu o colegă pentru a pregăti această vizită. Abia aşteptăm să vină şi colegii români la noi”, a declarat Ewa Kaczkam, reprezentantul oaspeţilor din Polonia.

Pe lângă activităţile din şcoală, elevii şi profesorii din Polonia vor fi duşi de gazde şi în excursii în trei locaţii: Cezieni, Craiova şi Bucureşti.

„Am scris acest proiect împreună cu şcoala din Polonia, din dorinţa de a avea oaspeţi străini în şcoala noastră. Ne-am gândit, în primul rând la copii, pentru că acest proiect le dă oportunitatea de a-şi exersa limba străină, competenţele digitale, de a realiza noi prietenii. Proiectul se întinde pe opt zile, până pe 17 ianuarie, perioadă în care avem programate trei execursii: prima va fi la Cezieni, unde vor să vadă iile olteneşti, a doua va fi la Craiova, iar a treia va fi sâmbătă, la Bucureşti”, a explicat Dorina Iuliana Vlad, coordonatorul proiectului.

Profesorii din Polonia şi-au exprimat dorinţa de a vedea cum se desfăşoară orele în prestigioasa şcoală din Slatina. Totodată, ei vor afla şi lucruri despre tradiţiile şi gastronomia oltenilor.

„Vom face ore de geografie, de engleză, chiar ei vor avea o activitate mixtă cu elevii noştri şi cei din Polonia. Avem ore de muzică, desen, apoi va trebui să-i învăţăm şi căluşul, dar şi alte dansuri populare româneşti. Ei ne vor învăţa dansurile lor tradiţionale, iar în ultima zi vom aveam o întâlnire, în sala de sport, unde vom organiza o zi cu specific românesc. Vor gusta mâncărurile tradiţionale româneşti, vor dansa hora, căluşul, sârba şi aşa mai departe”, a mai spus coordonatorul.

Nu este primul şi nici ultimul proiect internaţional derulat de Şcoala „Eugen Ionescu” din Slatina.

„Obiectivele proiectului pe care le urmărim în cadrul acestor activităţi sunt în primul rând prezentarea unor exemple de bună practică şi de cultură organizaţională, îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare în limba engleză prin diverse metode creative de predare, totul fiind legat de abilităţile digitale şi pe lucrul într-o echipă internaţională. Un alt obiectiv al acestui proiect internaţional este şi promovarea culturii celor două ţări implicate în acest proiect, bazându-se pe colaborare, cooperare şi nu în ultimul rând pe comunicare”, a declarat, la rândul său, directorul adjunct al şcolii, Adrian Brăbulete.

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentCJ Olt, hotărâre pentru folosirea excedentului bugetar
Articolul următorVIDEO. Prins în flagrant când şantaja un minor. Poliţiştii din Olt l-au reţinut