Pesta porcină face ravagii în Olt. În timp ce veterinarii fac eforturi să stingă focarele, noi cazuri de boală apar în diferite zone ale județului. Afectați sunt atât micii producători, care riscă să rămână fără porc de Crăciun, dar mai ales fermele. Cele mai multe au fost incluse în zona de restricție nu au mai putut livra animale către abatoare.

A fost un an greu pentru crescătorii de porci din județ. Virusul pestei s-a extins constant, de la începutul anului și pare de neoprit. „În decursul anului 2019, până la această dată, putem vorbi de 115 focare în județul Olt. Au fost stinse 28 de focare”, a explicat Veronel Bolborea, directorul DSVSA Olt.

Sunt afectați atât micii fermieri, care sperau să obțină profituri din creșterea suinelor în gospodăriile proprii, dar mai ales fermele mari. De multe ori, boala a apărut în apropierea lor, iar medicii veterinari au fost nevoiți să instituie restricții legate de circulația animalelor. Din această cauză, porcii nu au mai putut ajunge la timp în abator, iar pierderile economice au fost însemnate. „În județul Olt avem 11 exploatații comerciale, care au fost afectate de evoluția pestei porcine africane, ca urmare a faptului că au intrat în zonele de restricție a focarelor apărute în gospodăriile populației. N-au mai putut să își livreze animalele în termenul stabilit și la greutățile stabilite”, a mai explicat directorul DSVSA Olt.

Veterinarii spun că fac eforturi să stingă cât mai repede focarele, pentru ca restricțiile să fie ridicate, iar porcii din marile ferme să fie comercializați potrivit angajamentelor.

În prezent, două din cele 11 exploatații comerciale din Olt sunt în zona de protecție a focarelor și nu pot scoate porci din ferme. Cea din Tufeni, spre exemplu, este afectată de un focar care evoluează în județul Argeș.

Articolul precedentTrafic blocat pe drumul care leagă Slatina de Craiova
Articolul următorCreşte numărul locuinţelor, în Slatina