Fostul viceprimar al Slatinei, Gabriel Diaconu, a fost vizat de percheziţiile din această dimineaţă, desfăşurate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, într-un dosar în care persoane și firme sunt bănuite că ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje.

Descinderile sunt făcute de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov,în municipiul București și județele Călărași, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova și Timiș.

De asemenea, sunt efectuate activități de ridicare înscrisuri de la 15 societăți comerciale și instituții publice, într-un dosar penal de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare a banilor de către persoane implicate în operațiuni fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu.

„În cauză, vor fi puse în aplicare mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, care vor fi conduse la sediul poliției în vederea audierii”, se arată într-un comunicat remis de Poliţia Română.

Anchetatorii susţin că, în perioada 2019-2020, prin intermediul unor societăți comerciale coordonate direct sau prin interpuși, patru persoane ar fi furnizat unor organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei.

În scopul creării aparenței cu privire la desfășurarea activității de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje prin intermediul societăților comerciale coordonate de cele 4 persoane bănuite, ar fi fost înregistrate în evidența contabilă a altor două societăți comerciale achiziții fictive pentru 12.951.000 kg. de sort agregat de sticlă, ce ar fi rezultat în urma prelucrării deșeurilor de ambalaje din sticlă, valoarea acestor cheltuieli fictive influențând cuantumul obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat de cele două societăți.

La acțiune participă și polițiști ai inspectoratelor de poliție județene Călărași, Dolj, Olt, Prahova și Timiș, precum și ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, Direcției Operațiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică din I.GP.R..

Gabi Diaconu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, în 2012, de Curtea de Apel Craiova, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată. Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada august 2004 – martie 2006, Diaconu a atribuit în mod nelegal şi arbitrar un număr de 18 contracte de efectuare de lucrări publice. Iniţial, Diaconu fusese condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare de către Judecătoria Slatina, însă, în urma recursului procurorilor DNA, magistraţii din Craiova au dispus executarea celor patru ani în regim de detenţie.

Sursa: Realitatea de Olt