Colectarea deşeurilor menajere de la populaţie, în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) derulat de CJ Olt, începe săptămâna viitoare, potrivit preşedintelui forului, Marius Oprescu. Acesta a adăugat că pe măsură ce va creşte gradul de colectare selectivă, este posibil ca taxa de salubrizare să scadă.

Consiliul Judeţean Olt a reuşit să semneze contractul pentru colectarea şi transportului deşeurilor din judeţ, în cadrul Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor, proiect implementat cu finanţare europeneană. Firma care se va ocupa de acest serviciu pentru următorii opt ani, desemnată în urma licitaţiei, este Salubris SA.

Astfel, devine operațional întreg Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor din județul Olt, proiect în valoare de peste 38 milioane euro.

Colectarea se va realiza colectarea din ”poartă în poartă”, în zona locuințelor individuale, și la „punct fix”, în cazul blocurilor de locuințe.

Prin contract, este prevăzut ca operatorul de salubrizare să pună la dispoziția cetățenilor 90 de mii de pubele pentru deșeuri menajere.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că din luna martie va începe colectarea gunoiului de la cetăţeni.

„Operatorul care a câştigat licitaţia pentru colectare este în perioada de mobilizare. Din toate informaţiile pe care le am, ei au îndeplinit mare parte din condiţiile pe care trebuie să le aibă în perioada de mobilizare. În această perioadă, sunt distribuite pubelele din localităţi, în mai bine de jumătate dintre localităţile Oltului s-au distribuit pubele, urmând ca procesul de colectare să se facă din poartă în poartă, dar şi în punctele pe care noi le stabiliserăm iniţial. Containere pentru puncte fixe au fost distribuite de noi, încă de acum câţiva ani, când urma să înceapă proiectul dar, din păcate, operatorul de vremea respectivă nu a îndeplinit condiţiile din perioada de mobilizare.

Începând cu 6 martie, când se va da ordinul de începere pentru operator, colectarea va începe progresiv ajungând într-un timp foarte scurt – în câteva zile – să se efectueze în tot judeţul. Este o noutate la nivelul judeţului Olt, încercarea de a ajunge la o colectare selectivă pentru tot judeţul şi nu cred că încă din prima zi va fi într-o funcţionare perfectă. Bineînţeles că va avea sincope, încercăm cu toţii, suntem conectaţi acolo împreună cu operatorul şi primarii localităţilor în judeţul Olt, astfel încât într-un timp scurt această cooperare să existe la capacitate maximă în tot judeţul”, a declarat Marius Oprescu.

Preşedintele CJ Olt a explicat şi care va fi modalitatea de plată a serviciului de salubritate.

„Modalitatea de plată a serviciului de salubrizare se face printr-o taxă prevăzută de Codul Fiscal, cum sunt şi alte taxe pe care primăria poate să le impună. Colectarea taxei de la cetăţean se va face de către primării, iar plata către operatorul de colectare, dar şi către cel care administrează groapa de la Bălteni se va face la tona colectată din localitate, conform licitaţiei.

Noi avem doi operatori: Cel de colectare, care încasează de la primărie pentru cât duce la staţia de colectare sau la Bălteni şi operatorul care administrează tot managementul deşeurilor de la Bălteni, dar şi cele patru staţii de transfer, care este plătit tot pe tonă. Acesta din urmă le primeşte, le selectează, le depozitează şi aşa mai departe”, a adăugat Oprescu.

Preşedintele CJ Olt spune că pe măsură ce va creşte gradul de colectare selectivă, este posibil ca taxa de salubrizare să scadă

„Cetăţenii sunt în relaţie contractuală cu administraţia locală, prin acea taxă de salubrizare, permisă de Codul Fiscal şi impusă prin hotărâre de consilu local. Taxa poate fi ajustată atât în plus, cât şi în minus. Depinde de noi pasul următor. Pentru noi este provocarea de a ajunge la un grad de colectare selectivă cât mai mare. Atât timp cât noi reuşim să colectăm selectiv, taxa de gunoi pe care o plătim poate să scadă sau să nu mai crească, având în vedere că suntem într-o continuă creştere a preţului la energie şi combustibil, lucru ce poate să impacteze şi asupra tarifului de salubritate pe care noi îl putem lua.

Sperăm ca printr-o campanie pozitivă, din localitate în localitate, să ajugem la o colectare selectivă, taxa să nu crească şi dacă se poate să şi scadă. Taxa e unică la nivel de urban şi unică la rural”, a conchis Marius Oprescu.

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentSituație ALARMANTĂ în Ucraina! Armata rusă se apropie de Insula Șerpilor, grănicerii, somați să se predea
Articolul următorSemafoare inteligente în mai multe puncte din Slatina