Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a vorbit despre presiunea financiară şi epidemiologică ce apasă pe sistemul de sănătate din Olt, dar şi despre problemele din restul sistemului public. Şeful forului judeţean se plânge de faptul că Guvernul României împarte fonduri discreţionar, în funcţie de simpatii politice.  

Pentru ce s-au alocat bani, astăzi, din Fondul de Rezervă?

Astăzi, în jur de 95 de localităţi au primit bani din Fondul de rezervă pentru diverse probleme pe care le au în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale. Sunt sume cuprinse între 40.000 lei şi 500.000 lei, la comune, iar cele două comune primesc sume mai mari.

Erau dificultăţi în încheierea anului pentru administraţiile locale care au primit bani?

Da, erau dificultăţi. Oricum, şi prin alocarea acestor sume, problemele UAT-urilor nu au fost rezolvate. Aşa cum ştiţi, Guvernul liberal a făcut două rectificări bugetare prin care a băgat bani în Fondul de rezervă, iar de aici i-a dat prin hotărâre de guvern. Aceste sume au fost alocate discreţionar, s-a văzut foarte clar că, fără nicio logică, cei de la PNL au primit, la ultima rectificare, spre exemplu, sume de 500.000 lei, oraşele lor chiar şi 1,2 milioane lei, iar localităţile cu primari PSD au primit 50.000 lei, maximum 200.000 lei.

Ce vor face primăriile cu aceşti bani?

Fiecare îi va folosi pentru ceea ce a solicitat. Fiecare primărie are diverse probleme şi, în funcţie de aceste probleme, a făcut solicitări, iar banii vor fi folosiţi exact în acest sens.

Cum stau lucrurile la Spitalul Slatina? Este o presiune foarte mare pe sistemul medical.

În ultimele zile, am avut o problemă şi prin confirmarea cu COVID-19 a unor doctori de la Secţia Infecţioase. Am suspendat temporar activitatea secţiei pentru bolnavi COVID-19 cu simptome uşoare, pe care o aveam pe strada Drăgăneşti, mutând acei doctori să ajute în secţia principală de COVID.

Suntem în aceeaşi situaţie cu medicamente, ele vin foarte rar. Sunt zile în care lipsesc cu desăvârşire principalele medicamente, aceleaşi de care am vorbit de fiecare dată – Remdesivir şi Tocilizumab. Aşa cum vă spuneam, la momentul respectiv, noi am comandat pentru că ni s-a dat voie un medicament care ne ajută. Este adevărat că substanţa activă este mult mai puţină decât în Tocilizumab. Avem acel medicament şi încercăm să facem faţă cu el.

În condiţiile acestea când nu sunt medicamente, se tot vorbeşte, mai ales înainte de alegeri, despre campania de vaccinare. În judeţul Olt s-au stabilit centre de vaccinare?

De acest demers se ocupă Prefectura Olt, împreună cu DSP. Noi am răspuns „prezent” prin a pune la dispoziţie o serie de spaţii care aparţin Consiliului Judeţean şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina pentru a fi stabilite ca centre de vaccinare.

Până în momentul de faţă, aşa cum am spus şi în trecut, ştiţi părerea mea: să vedem întâi vaccinul, sunt ţări care au început să-l primească, iar în România nu se întrevede. În continuare cred că aceste demersuri, făcute timpuriu, au fost legate de campania electorală pe care am avut-o. Sunt convins că până în primăvară nu vom primi acest vaccin.

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentOra 18:00 – Culisele statului paralel. De ce a „ruginit” sistemul de termoficare din Capitală? În 2020, bucureștenii se spală la lighean
Articolul următor15 decembrie: 6.171 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2! Situația din fiecare județ