Frații Nae, Ștefan și Dumitru Protopopescu, fiii preotului Marin Protopopescu din comuna olteană Poboru, au lăsat urme de neșters în istoria orașului Slatina și a țării, cu bunele lor fapte.

Istoricul Aurelia Grosu a vorbit despre felul în care această familie a marcat istoria comunităţii de pe malul Oltului.

Nae Protopopescu a contribuit hotărâtor la înființarea Școlii de Agricultură de la Strehareț în anul 1883 și în anul următor a gimnaziului real, numit peste câțiva ani „Radu Greceanu”.

„Pentru meritele sale a fost decorat de regele Carol I cu ordinul Coroana României în grad de cavaler”, relatează istoricul.

Totodată, în casa lui Nae Protopopescu, moștenită de fratele său mai mic, Dumitru, situată pe actuala strada Frații Buzești, funcționează astăzi Direcţia Asistenţă Socială a Primăriei municipiului Slatina.

Ștefan Protopopescu, răpus de boală la Paris pe când studia la Facultatea de Științe Financiare, donează un fond de 71.500 lei (constituit din titluri de împrumut) pentru dezvoltarea instrucțiunii publice.

„Din acest fond se va construi un impunător și spațios local de școală ce va purta numele său. Școala «Ștefan Protopopescu» mai era numită de slătineni și «Școala cu ceas», de la ceasul montat pe frontispiciul clădirii prin grija lui Dumitru Protopopescu”, mai istoriseşte Aurelia Grosu.

Dumitru (Tache) Protopopescu a absolvit Facultatea de Drept de la Paris cu o teză de licență scrisă în limba latină. Primar al orașului Slatina între 1890-1892 și 1895 a întreprins importante lucrări edilitare și a inițiat demersurile pentru construirea actualului local al Primăriei Municipiului Slatina, inaugurat în anul 1905.

În anul 1892 înființează banca „Oltul”, cea mai veche instituție bancară din Slatina, în scopul acordării de credite mai ieftine țăranilor. După modelul băncii „Oltul”, Dumitru Protopopescu fondează numeroase bănci populare în județele Olt, Romanați, Teleorman, Argeș, Dâmbovița.

Din anul 1888 până la moartea sa, survenită neașteptat în 1911, Dumitru Protopopescu a fost nelipsit din Parlamentul României, ca deputat și senator de Olt, fiind ales vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Articolul precedentO nouă parcare într-o zonă aglomerată a Slatinei
Articolul următorPrimăria Slatina premiază elevii, profesorii, sportivii şi antrenorii cu performanţe obţinute anul trecut