83  de jandarmi  au participat, miercuri seara, la ceremonia retragerii cu torţe care a avut loc în municipiul Slatina, în încheierea manifestărilor dedicate Zilei Jandarmeriei.

Marşul militarilor a început la ora 20.00 şi a pornit de la intersecția bulevardului A.I.Cuza cu strada Primăverii şi a continuat pe traseul bulevardul A.I.Cuza – Fântâna Speranței – Esplanadă.

Oameni de toate vârstele au venit să vadă ceremonia, dar cei care au fost de-a dreptul impresionaţi au fost copiii.

Ceremonia retragerii cu torţe se înscrie în seria evenimentelor dedicate Zilei Jandarmeriei Române, marcată pe 3 Aprilie, instituţie care, în acest an, împlineşte 169 de ani de la înfiinţare.

„Retragerea cu torţe este o acţiune simbolică menită a cinsti memoria militarilor căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă din ţară sau străinătate. Această solemnitate se organizează pentru cinstirea marilor aniversări istorice, naţionale sau militare. De asemenea, aceste comemorări pot fi organizate la împlinirea unui număr de ani de la desfăşurarea unor evenimente urmate de martiraje, mari sacrificii individuale sau colective”, a declarat şeful Jandarmeriei Olt, Dorel Drejoi.

Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române este 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”.

Prin această lege s-a dat statutul juridic armei jandarmeriei şi s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. La 23 iunie 1865, a fost redactat Regulamentul pentru serviciul jandarmeriei de oraş, prin care se stabilea locul şi rolul în noua formă de organizare, în urma căruia, deşi se aflau sub autoritatea Ministerului de Război, jandarmii au fost puşi sub autoritatea Ministerului de Interne.

 

Articolul precedentCâte locuri mai sunt disponibilie în şcolile din Olt, la clasa pregătitoare
Articolul următorPoliţiştii din Olt, acţiune pe 24 de ore cu radarele. Zeci de şoferi au rămas fără permis – VIDEO