100.437 dintre oltenii cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea, în cele două zile ale referendumurilor, cel privind redefinirea familiei în Constituţie şi cel privind atribuire denumirii de Olt-Romanaţi judeţului Olt.

Potrivit numărătorii paralele a PSD, a fost foarte aproape să se atingă pragul pentru validarea referendumului, în judeţul Olt, 27,2% dintre oltenii cu drept de vot exprimându-şi opţiunea la urne.

Preşedintele executiv al PSD Olt, Marius Oprescu, a declarat, duminică seara, că cele două referendumuri urmează să fie invalidate.

„Am întârziat puţin cu declaraţiile pentru că am încercat prin organizaţia noastră să facem o numărătoare paralelă astfel încât să putem avea o estimare a prezenţei la vot, pentru că în momentul de faţă în unele secţii nici nu s-au deschis urnele, deci nu putem vorbi despre un rezultat al acestui referendum. Din estimările noastre, se pare că nici la Olt nu s-a atins pragul de 30%. Se pare că referendumurile atât cel naţional, cât şi cel local, din cauza lipsei de prezenţă, vor fi invalidate”, a declarat Oprescu.

Liderul social-democrat a ţinut să le mulţumească celor care au ieşit la vot, în cele două zile.

„Nu vorbim de cauze sau urmări. Vreau să mulţumesc cetăţenilor din judeţul Olt. Cei prezenţi au ales să iasă la vot şi să-şi exprime dreptul indiferent de opţiunea avută. De asemenea, vreau să spun că a fost un demers democratic, acela de a supune cetăţenilor propunerea unei reparaţii istorice, susţinut de o iniţiativă civică. Majoritatea cetăţenilor din judeţul Olt, prin lipsa de prezenţă, a ales ca această schimbare să nu aibă loc. Vreau să mulţumesc cetăţenilor, primarilor, care au organizat aceste referendum impecabil, şi iată că Oltul n-a ţinut capul de afiş privind vreo problemă. Vreau să mulţumesc şi presei pentru că a relatat foarte bine intenţiile noastre privind referendumul local, iar populaţia a fost informată. Din păcate, lipsa de prezenţă la vot face ca ambele referendumuri să fie invalidate”, a conchis Marius Oprescu.

Oltenii au fost chemaţi, sâmbătă şi duminică, să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”. Pentru ca această schimbare de denumire să se producă, la vot trebuie să se prezinte 30% dintre oltenii aflaţi în listele electorale permanente, iar 50% plus unu dintre aceştia să voteze „da”.

Totodată, oltenilor li s-a cerut să răspundă cu „da” sau „nu” cu privire la redefinirea termenului de familie din Constituţia României, în sensul că aceasta se formează dintre o femeie şi un bărbat.

Articolul precedent24,31% dintre olteni votaseră până la ora 19.00
Articolul următorBuletine de vot cu mesaj obscen, adresat lui Dragnea, la o secție din Slatina