Reprezentanţii autorităţilor locale spun că sunt în căutare de soluţii pentru a organiza noul an şcolar, astfel încât să fie îndeplinite condiţiile sanitare şi de distanţare socială. La Caracal, autorităţile au ajuns să taie băncile în două pentru a îndeplini condiţiile de distanţare socială.

Administratorul public al municipiului Caracal, Adrian Chesnoiu, a declarat, luni seara, la emisiunea „Reporter 24” de pe Olt Tv, că ghidurile transmise de Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei sunt cel puţin neclare. Acesta susţine că doar pentru asigurarea de măşti de protecţie elevilor şi cadrelor didactice, costurile ar fi foarte mari.

„Avem întâlnire cu toţi conducătorii de unităţi şcolare din Caracal şi cu membrii cabinetelor şcolare să vedem cum vom organiza acest început de an şcolar, în condiţiile în care ghidurile venite de la Ministerul Sănătăţii sunt fantasmagorice, iar ghidurile de la Ministerul Educaţiei se bat cap în cap cu cele de la Ministerul Sănătăţii. Astăzi ştim un lucru, mâine se schimbă această modificare. Am făcut un calcul astăzi şi pentru a asigura câte o mască pe zi pentru fiecare elev, cadru didactic şi personal auxiliar nedidactic din şcolile din municipiul Caracal, în aceste ultime trei luni ale anului, noi ar trebui să cheltuim aproape 12 miliarde de lei. Sunt bani pe care nimeni nu i-a prevăzut şi vorbim doar de măşti, nu de dezinfectant şi de celelalte”, a afirmat Chesnoiu.

În ceea ce priveşte distanţarea socială a elevilor, reprezentantul Primăriei Caracal spune că s-a trecut la tăierea băncilor în două, la propriu.

„Nu avem cum să facem cu distanţarea. Mai avem 14 zile şi începem şcoala. Noi acum, tăiem băncile. Erau bănci de doi elevi, le tăiem. Tăiem mobilierul ca să putem realiza distanţarea socială. Din păcate, spaţiul nu-l putem extinde. Dacă ni se spunea din momentul în care au fost suspendate şcolile, pe o evaluare făcută la nivel naţional, de impact, cu privire la extinderea acestei epidemii, am fi putut să ne luăm măsurile din timp. Nu s-a făcut nimic, iar în momentul de faţă stai să te gândeşti care sunt cele mai bune soluţii: cum putem să cumpărăm lavoare mobile să le punem la intrarea în şcoli, cum putem să facem cu aceşti copii?”, a mai declarat city managerul din Caracal.

Totodată, Adrian Chesnoiu arată că şcolile nu au personal suficient pentru a igieniza spaţiile, după fiecare elev.

„Şi năstruşnicia asta cu plexiglasul, devenit „pepsiglas” între timp, este o nebunie. Pui o barieră de plastic în faţa elevului, dar el acolo, până să ajungă în banca lui, trece prin toate aceste medii. Unităţile de învăţământ nu au toalete suficient de multe, nu au cadre nedidactice auxiliare, femei de serviciu să cureţe după fiecare copil”, a conchis el.

 

Articolul precedentORA 18:00 – Procurorul Portocală, dezvăluiri bombă despre Ponta, Băsescu, Kovesi și Cosma
Articolul următorOlt: Deces de COVID-19, raportat după două zile