Reprezentanții cooperativelor agricole din regiune s-au întâlnit astăzi la Slatina, să analizeze noul program de guvernare, care prevede modificări în acordarea ajutoarelor de minimis. Legumicultorii spun că viitorii guvernanți vor scoate de pe piață micii producători.

Legumele românești, care au invadat anul acesta piețele și marile magazine, vor fi din ce în ce mai puține în următorii ani. Cel puțin asta spun reprezentanții fermierilor, care au organizat astăzi la Slatina o întâlnire în cadrul căreia s-au făcut calcule pe noul program de guvernare. Varianta propusă este decontarea a 10% din valoarea facturilor pentru fructele și legumele comercializate. În acest caz, micii fermieri, cei care alimentează piața cu produse autohtone, vor rămâne fără nici un ajutor. Ei nu vând pe tarabe cu factură. „Daca avem în vedere că se va da 10% din valoarea producției comercializate pentru toate legumele și ținem cont că România are o producție de legume de 3,4 milioane tone, luând un preț mediu de 2,5 lei per kg, rezultă un necesar de finanțare anual de 275 milioane euro…Este hilar ca niște specialiști sa facă astfel de erori, având în vedere și faptul că plafonul de minimis permis pentru România potrivit Regulamentului 1408 este de 215 milioane euro, din care mai sunt disponibili 110 milioane euro”, a explicat Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri.

Legumicultorii olteni mai spun că, în loc sa fie subvenționată calitatea, se subvenționează cantitatea, ceea ce este o eroare ce va duce la creșterea fenomenului de evaziune fiscală, prin prezentarea unor facturi false de valorificare, la prețuri mult supraevaluate.

Articolul precedentEa este tânăra din Olt care a murit, noaptea trecută, în urma unui tragic accident rutier. Urma să se căsătorească, anul viitor
Articolul următorANM, informare de vreme deosebit de rece, ninsori la munte, precipitații mixte