Subvenția de 1.000 de euro la hectar pentru culturile de usturoi s-a dovedit neatractivă pentru fermieri, inclusiv pentru din județul Olt. Dovadă e numărul mic de solicitări depuse la Direcția Agricolă, unde numai 4 persoane și-au anunțat intenția de a intra în acest program.

Ca să îi impulsioneze cu adevărat pe agricultori să investească în culturile de usturoi, reprezentanții Ministerului Agriculturii vin cu o nouă propunere. Subvenție de trei ori mai mare decât cea stabilită inițial. „S-a identificat această problemă: cuantumul ajutorului este foarte scăzut și ne-am propus ca acest cuantum să urce la 3.000 euro, asemănător cu Programul Tomata”, a spus Florin Ciobanu, consilierul ministrului Agriculturii.

În județul Olt și-au anunțat înscrierea în program doar câțiva fermieri, însă nici aceștia nu respectă toți condițiile impuse. „În programul pentru susținere a cultivatorilor de usturoi s-au înscris 4 fermieri, dar după vizita în teren numai 2 au corespuns ca suprafață cultivată, adică să aibă peste 3.000 metri pătrați. Ceilalți 2 nu s-au retras pentru că pot să semene până pe 15 mai”, a explicat Ion Anuța, directorul adjunct al Direcției Agricole Olt.

Nici la nivel național, sprijinul propus inițial, de 1.000 euro pe hectar, nu a stârnit interesul multor fermieri. S-au înscris aproape 160 de cultivatori, deși oficialii din Agricultură estimaseră 2.000 de potențiali beneficiari.

Proiectul de hotărâre se află în dezbatere publică și va fi aprobat în perioada imediat următoare.

Articolul precedentA ucis cu sânge rece un bărbat și i-a abandonat cadavrul pe o uliţă din localitate. Ce au hotărât judecătorii
Articolul următorLe-a luat foc casa din cauza coşului de fum neprotejat – VIDEO