Portable hospital bed in hallway

Cinci persoane, printre care şeful Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Slatina, un infirmier de la această secţie şi o angajată a DGASPC, au fost trimise în judecată în dosarul şpăgii pentru pensionare pe caz de boală.

Potrivit unui comunicat remis de Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a dispus trimiterea în judecată, a inculpaților Cristina Mischie, medic la SJU Slatina – cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), Ilie Constantin, infirmier la SJU Slatina – cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată (5 acte materiale) şi de instigare la dare de mită în formă continuată  (2 acte materiale), Florina Vladu, concubina lui Ilie – cercetată în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată (2 acte materiale) şi dare de mită, Marilena Jianu, consilier DGASPC Olt – cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă și o altă persoană cercetată în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Anchetatorii au detaliat traseul şpăgii.

„Medicul specialist M.C. din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care îndeplineşte şi funcţia de şef secţie, în sarcina sa s-au reţinut două acte materiale de luare de mită, respectiv: la data de 16 mai 2017 a primit suma de 300 lei de la  inculpata V.F. în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind acordarea prelungirii concediului medical pentru cumpărătorul de influenţă Berlinschi Georgeta (condamnată, deja, de către Tribunalul Olt, ca urmare a încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei)”, spun anchetatorii.

Medicul nu s-a oprit aici şi a continuat să primească sume de bani. Procurorii i-au interzis exercitarea profesiei, plasându-l sub control judiciar pe 60 de zile.

„La data 29 iunie 2017, medicul a primit suma de 100 lei de la cumpărătoarea de influenţă Z.F., în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind internarea medicală continuă a  acesteia în cadrul Secţiei de Psihiatrie a S.J.U. Slatina din perioada 29.06.-06.07.2017 şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017. Ca urmare a evaluării gravităţii faptelor, atât faţă de cei doi cumpărători de influenţă, cât şi faţă de medicul specialist, la data de 12.03.2019, respectiv la data de 14.03.2019, faţă de aceştia s-a luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, stabilindu-se printre obligaţii, interdicţia de a nu depăşi teritoriul ţării, de a nu comunica, direct ori indirect între aceştia. Referitor la medicul specialist M.C. s-a dispus şi interdicţia de a mai exercita profesia de medic  în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, precum şi funcţia de şef secţie în cadrul respectivei unităţi spitaliceşti”, se arată în comunicatul DGA.

Totodată, s-a dispus prelungirea controlului judiciar cu privire la ceilalţi trei inculpaţi, respectiv Ilie Constantin, fost infirmier în cadrul aceleiaşi secţii, faţă de concubina acestuia, inculpata Florina Vladu, precum şi faţă de inculpata Marilena Jianu, consilier în cadrul DGASP Olt.

„Referitor la cumpărătorul de influenţă Z.F. s-a reţinut că în luna mai 2017, i-a dat inculpatului C.I., infirmier în cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, suma de 250 lei, în schimbul promisiunii inculpatului că va interveni şi  va determina cadrele medicale competente-medici să elibereze actele necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate, apoi, în baza aceleiaşi activităţi infracţionale, cumpărătorul de influenţă a mai dat suma de 1.000 lei inculpatului C.I., în luna februarie 2018, acesta promiţând că va trafica influenţa sa în rândul medicilor competenţi a elibera actele medicale necesare încadrării sale în grad de handicap”, se mai arată în citat.

Procurorii reţin că aceste activităţi întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată, două acte materiale.

Totodată, în sarcina aceluiaşi cumpărător de influenţă s-a reţinut şi infracţiunea de dare de mită.

„În sarcina aceluiaşi cumpărător de influenţă s-a reţinut şi infracţiunea de dare de mită, prev.de art.290 alin.1 C.p., rap.la art.6 din legea 78/2000, constând în aceea că, la data de 29 iunie2017, la instigarea inculpatului C. I. i-a dat suma de 100 lei medicului specialist Cristina Mischie din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile acesteia de serviciu, privind internarea medicală la Secţia de Psihiatrie a cumpărătorului de influenţă Z.F. şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017 pe numele acestuia. Cât priveşte pe cel de-al doilea cumpărător de influenţă P.M., în sarcina acestuia s-a reţinut un singur act material constând în aceea că, la data de 22.05.2017, a dat inculpatului C.I., prin intermediul concubinei acestuia V.F., suma de 400 lei, o sticlă de whisky şi un pachet de cafea, în schimbul promisiunii că va interveni şi  va determina cadrele medicale competente-medici, să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării  în grad de invaliditate  şi emiterii deciziilor medicale asupra capacităţii sale de muncă”, mai spun anchetatorii.

Articolul precedentAccident pe un drum național din Olt. Șoferița a scăpat ca prin minune – FOTO
Articolul următorPrimăria Slatina, program pentru finanţarea ONG-urilor