Proiectul de buget pentru anul acesta este analizat, în această perioadă, de specialiștii Consiliului Județean. Sumele repartizate instituției, dar și primăriilor din județ sunt mai mari decât anul trecut. Dar autoritățile locale vor prelua și cheltuielile cu persoanele cu handicap și însoțitorii lor, așa că vor fi localități care vor avea nevoie de bani în plus.

Se schimbă regulile de calculare a bugetelor, atât la primării cât și la consiliile județene. În Olt, autoritățile analizează toate aceste detalii și au concluzionat că majoritatea localităților sunt avantajate de noua formulă de calcul. Probleme vor fi acolo unde numărul persoanelor cu handicap și cel al însoțitorilor lor este mare. Plata indemnizațiilor și salariilor pentru aceste categorii se va face din bugetele locale, de anul acesta.

„Încercăm să facem o evaluare a tuturor bugetelor localităților, conform regulilor noului buget. Marea majoritate a localităților câștigă bani suplimentari, la fel și Consiliul Județean. Sunt localități care datorită unui procent mare de indemnizații cu handicap sau însoțitori ai acestor persoane, având aceste cheltuieli foarte mari, rămân fără buget de funcționare asigurat. Noi vom încerca să identificăm toate aceste localități, să vedem care este necesarul de funcționare și, din fondurile care ni se alocă nouă pentru echilibrarea bugetelor, să alocăm acești bani”, a spus Marius Oprescu, președinte CJ Olt

Având în vedere toate aceste schimbări, e greu de precizat în acest moment care e suma exactă care va rămâne pentru investiții, spun reprezentanții Consiliului Județean. „Trebuie să identificăm exact toate cheltuielile pe care le avem, pentru că s-au schimbat puțin regulile iar aceste cheltuieli au crescut. Vom vedea apoi suma absolută care va fi în plus, față de bugetele trecute. În plus și reală, pentru că bugetul a crescut, dar să vedem cu cât după ce ni s-au transferat și cheltuielile. Dar din primele estimări cu siguranță o să avem bani mai mulți față de anii trecuți”, a mai explicat Marius Oprescu.

Consiliul Județean, dar și unele primării din județ, vor beneficia de investiții nu doar din aceste alocări bugetare, ci și din economiile care se fac în urma contractării proiectelor din Olt, derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Articolul precedentÎncă un oltean a murit din cauza gripei
Articolul următorFonduri europene de 150 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi canal din 25 de localităţi din Olt