După trei zile în care s-au opus ridicării porcilor, localnicii din Rusănești au înțeles că nu mai există cale de întoarcere și au acceptat decizia autorităților. Cer însă ajutorul Ministerului Agriculturii pentru a elimina virusul pestei porcine africane din pădurile din apropierea satului. Oamenii spun că acolo au fost găsiți zeci de mistreți morți, iar pericolul extinderii bolii încă persistă.

 

După ce vor fi ucuși toți porcii, la Rusănești nu va mai fi permisă creșterea acestor animale în următoarele 45 de zile. Apoi, vor fi aduși proci- santinelă, care vor fi monitorizați de veterinari. Vor să se asigure astfel că virusul a fost eliminat și abia apoi se va trece la repopulare. Autoritățile locale atrg însă atenția asupra unui alt aspect: pesta porcină africană face în continuare ravagii în rândul mistreților care se găsesc în număr foarte mare în pădurile de peste Olt, aproape de Rusănești. „Trebuie luate măsuri în Teleorman, unde au fost găsiți zeci de mistreți morți. Nu e suficient să luăm porcii din gospodăriile oamenilor. Virsul e încă prezent acolo și poate ajunge din nou la noi, dacă nu se va acționa corespunzător”,a  spus primarul Alexandru Chirea.

Astăzi, veterinarii au reușit să ia 36 de porci din gospodăriile din Rusănești, după ce ieri au mai ridicat încă 156, toți din aceeași fermă.

 

 

Articolul precedentOamenii din Rusănești au încercat să împiedice încărcarea porcilor asomați. O persoană a fost amendată
Articolul următorLumini de sărbătoare tricolore, la Slatina. S-au făcut probe pe A.I. Cuza