Dosarul în care patru poliţişti de la Serviciul Rutier Olt sunt cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie, după ce ar fi fost prinşi în flagrant, în zona Pădurii Sarului, luând mită de la un şofer, a fost restituit, a doua oară, procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. Decizia definitivă a fost luată, joi, de Curtea de Apel Craiova. Anterior, judecătorii hotărâseră înlăturarea mai multor probe din dosar, pentru că nu au fost administrate cu respectarea legii, printre cea mai importantă probă – procesul verbal de constatare a flagrantului.

Poliţiştii Octavian Enculeasa, Adrian Găneşanu, Mircea Coman şi Mircea Pană au fost prinşi în flagrant, pe 10 martie 2020, la Pădurea Saru, în timp ce luau 400 de lei de la un şofer pentru a nu-l amenda.

În mai 2020, oamenii legii au fost trimişi în judecată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

În 2021, Curtea de Apel Craiova a admis contestaţiile poliţiştilor împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Olt. Mai mult, magistraţii craioveni au dispus înlăturarea procesului verbal de constatare a infracţiunii flagrante.

Ulterior, instanţa a dispus restituirea rechizitoriului către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Anchetatorii au retrimis dosarul în judecată, pentru a doua oară, iar Tribunalul Olt a dispus şi de această dată restituirea cauzei către procurori. Parchetul a contestat decizia, însă, joi, Curtea de Apel Craiova a respins, definitiv, această contestaţie.

Procurorii au dreptul de a sesiza din nou instanţa de judecată.

Povestea flagrantului

Potrivit DGA Olt, cei patru au fost prinşi în timp ce luau mită, după o sesizare înregistrată din oficiu, conform căreia poliţiştii pretind și primesc sume de bani de la conducătorii auto depistați în trafic pe raza județului Olt, cu abateri de la normele rutiere, în scopul nesancționării acestora.

„În baza ordonanțelor de delegare lucrătorii de poliție judiciară din cadrul SJA Olt împreună cu cei din cadrul Direcției Anchete, au desfășurat o serie de activități de procedură penală care au condus la organizarea și prinderea în flagrant, la data de 10 martie 2020, a celor patru inculpați, în timp ce primeau 400 lei cu titlul de mită de la un conducător auto pentru a nu fi sancționat. Cu prilejul prinderii în flagrant, asupra polițiștilor au fost găsite mai multe sume de bani însumând 2.770 lei, 1.090 euro și 90 de lire sterline, sume ridicate în vederea continuării cercetărilor”, spunea DGA Olt, într-un comunicat de presă, emis în momentul trimiterii în judecată.

Sursa citată mai arăta că, în noiembrie 2019, unul dintre agenții de poliție a mai primit și suma de 300 lei de la un alt conducător auto, căruia i-a consemnat în procesul verbal de constatare a contravenției o situație nereală, care să-i permită sancționarea mai blândă, document înaintat pentru a fi implementat în baza de date şi a trimiterii în debit a sancţiunii contravenţionale.

Pe 11 martie 2020, cei patru au fost reţinuţi pentru 24 ore, iar Tribunalul Olt a dispus arestarea preventivă a inculpaților pe o perioadă de 30 de zile. O săptămână mai târziu, la data de 17 martie 2020, Curtea de Apel Craiova a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

„La data de 24 aprilie 2020, s-a dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de bani menționate anterior și poprire pe sumele de bani din venitul salarial a 3 dintre inculpați, precum şi pe venitul realizat din pensia de serviciu a unuia dintre inculpați care s-a retras din activitate pe parcursul cercetării penale, în vederea confiscării speciale și a garantării executării cheltuielilor judiciare, măsură dusă la îndeplinire de către efectivele SJA Olt”, se mai arăta în comunicatul citat.

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentVal de aer polar în România, de Florii
Articolul următorConductă cu ţiţei, spartă în zona Balş. Râul Olteţ, poluat