Aproape 1.000 de legumicultori din Olt vor produce roșii în solarii până spre finalul lunii decembrie. Ei și-au asumat această obligație după ce statul le-a oferit posibilitatea să primească subvenția de 3.000 de euro pentru tomatele din spațiile protejate. Un sfert dintre ei au vândut deja cantitatea minimă impusă, de 2.000 de kilograme și vor să își extindă producția.

Roșiile oltenești se vor găsi în magazine și în piețe până târziu în iarnă, spun fermierii care s-au înscris în programul „Tomata 2”. Au investit în solarii performante, cu sisteme de încălzire, iar acum pot produce legume inclusiv în sezonul rece. Tomatele lor, mai gustoase și mai ieftine decât cele din import, se găsesc din plin de vânzare în această perioadă. „În ciclul II al programului Tomata s-au inițial 1.305 fermieri. 957 au reușit să și planteze, astfel că specialiștii direcției au putut să întocmească cele două fișe, cea de plantare și cea de rodire. La ora actuală, 262 au venit deja cu documentele justificative care atestă comercializarea celor 2.000 de kilograme obținute după cei 1.000 de metri pătrați de solar”, a explicat Ion Anuța, directorul adjunct al Direcției Agricole.

Legumicultorii spun că au investit în spațiile protejate, iar acum pot obține venituri mai mari până în iarnă. În plus, subvenția îi ajută să își extindă afacerile. „În primăvară am mers pe alte culturi și am zis că pentru toamnă să merg pe tomate. Cu acești bani aș vrea să îmi dublez solariile, pentru că la anul vreau să pun din timp roșiile, să ies cu ele mai devreme pe piață, să obțin un preț mai bun”, a spus Dumitru Trașcă, legumicultor din Pleșoiu.

Fermierii olteni spun că au reușit să vândă roșiile produse în toamnă la prețuri cuprinse între 1,5 și 3 lei kilogramul.

Articolul precedentPeste 20.000 de olteni s-au vaccinat împotriva gripei. Care sunt categoriile vulnerabile
Articolul următorOlt: Educație sexuală pentru adolescentele de la sat