Judecătorii din Olt sunt nemulţumiţi de eliminarea pensiilor speciale, dar nu urmează modelul colegilor lor de la Curtea de Apel Craiova care au anunţat că, de săptămâna viitoare, îşi vor suspenda activitatea şi vor judeca doar cauzele urgente.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Tribunalului Olt, în cadrul Adunării Generale a judecătorilor din cadrul instanţei, s-a decis „respingerea modificărilor propuse şi care vizează eliminarea dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu”.

Magistraţii olteni fac apel la o hotărâre a CCR din urmă zece ani care arată că o astfel de măsură ar încălca legea fundamentală a ţării.

„Reamintim cu această ocazie că, în cuprinsul considerentelor Deciziei nr.873/25.06.2010, Curtea Constituţională a reţinut că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională. La fel de adevărat este că opiniei publice i-a fost indusă ideea că pensia de serviciu ar fi un «privilegiu» necuvenit, de care beneficiază atât magistrații cât şi personalul auxiliar, ignorându-se regimul restrictiv impus acestor categorii profesionale, plin de incompatibilități şi interdicții, riscurile şi responsabilitatea pe care le implica exercitarea profesiei, care impun acordarea unei remuneraţii adecvate atât în timpul activităţii, cât şi după încetarea acesteia”, se arată în comunicatul citat.

În schimb, magistraţii Curţii de Apel Craiova, instanţă la care Tribunalul Olt este arondat, au decis ca din data de 27 ianuarie să-şi suspende activitatea şi să judece doar cauzele urgente, în semn de protest faţă de eliminarea pensiilor speciale.