A crescut gradul de alertă în fermele de porci din Olt, după ce virusul pestei porcine africane a ajuns până în județul Ilfov. Reprezentanții complexului din comuna Negreni spun însă că ar fi necesară și o campanie națională de informare a tuturor fermierilor în legătură cu sistemul de despăgubiri pentru animalele bolnave și declararea din timp a suspiciunilor de infectare.

Pesta porcină africană pune pe jar nu doar autoritățile, ci și fermele de porci din Olt. Virusul, extinde deja în opt județe ale țării, inclusiv în Ilfov, i-a determinat pe reprezentații fermei din Scornicești, Negreni, să investească mai mult în echipamente de protecție și dezinfectanți. „În contextul actual, am crescut gradul intern de alertă în privința urmăririi aplicării condițiilor de biosecuritate, atât în privința angajaților care lucrează în ferme și intră în contact cu animalele, dar și a mijloacelor de transport. Am realizat, de asemenea, investiții suplimentare în echipamente și facilități pentru dezinfectarea tuturor produselor care intră în fermă și pentru securizarea accesului în acestea”, a explicat Georgiana Vlad, Communication Specialist în cadrul Premium Porc Group Romania.

Amenințarea vine însă din partea fermierilor care cresc porci în gospodăriile proprii. Știu prea puține lucruri despre această boală și răspândirea virusului, iar autoritățile ar trebui să demareze o campanie intensă de informare a lor pe această temă. „Ne confruntăm cu o lipsă de informare la nivelul comunităților care dețin porci în gospodării individuale, atât în ceea ce privește modul în care se răspândește acest virus cât și în efectele acestei boli asupra efectivelor de animale. Considerăm ca fiind foarte necesară derularea unei campanii naționale de informare atât pentru producătorii individuali cât și pentru consumatori, având în vedere programul național prin care se oferă despăgubiri pentru toate animalele sacrificate în vederea stopării evoluției virusului. Fiecare deținător de proci trebuie încurajat să declare la autoritatea sanitară veterinară locală situația actuală a animalelor și eventualele modificări la starea de sănătate apărute”, a mai spus reprezentantul Premium Porc.

Articolul precedentElevii olteni încep noul an în şcoli fără sursă de apă potabilă, gard împrejmuitor sau toalete
Articolul următorAbsenţi mulţi şi la a doua probă scrisă a Bacului