Evenimentele din 22 decembrie 1989 au fost comemorate, marţi, printr-o scurtă ceremonie, la troiţa dedicată eroilor Revoliţiei de pe platoul din faţa Casei de Cultură a Tineretului din Slatina.

La ceremonie au fost prezenţi reprezentanţi ai Prefecturii, ai Consiliului Judeţean, ai Primăriei Slatina şi principalelor instituţii din judeţ.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire a celor căzuţi, la Revoluţie. Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane la troiţă.

În 1989, România a fost singura ţară fost-comunistă în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut prin violenţă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi. Între 16 şi 20 decembrie 1989 a avut loc aşa-numita „Revoluţie de la Timişoara”, iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti. Atunci, demonstranţii s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii şi au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.

La primele ore ale zilei de 22 decembrie 1989, marile uzine bucureştene îşi încetează activitatea. Grupuri masive de muncitori de la Griviţa Roşie, Vulcan, 23 August, Pipera, Republica, Întreprinderea de Maşini Unelte şi Ansamble Bucureşti se îndreaptă spre centrul Capitalei.

În cursul serii se constituie Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale, care preia întreaga putere în stat, cu scopul „instaurării democraţiei, libertăţii şi demnităţii poporului român”.

 

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentAglomerație la intrarea în țară: mii de români se întorc în țară din Anglia. Toți românii care vin din UK intră în CARANTINĂ
Articolul următor22 decembrie: 5.009 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 și 155 de decese