Membri ai comunității de români din Bulgaria, dar și studenți basarabeni de la Universitatea din Craiova au vizitat astăzi județul, în cadrul unui proiect derulat de Ministerul Românilor de Pretutindeni. Tinerii au fost primiți de oficialii Consiliului Județean, apoi au mers să vadă o parte din frumusețile județului.

În Anul Centenarului, Oltul transmite un mesaj de unitate față de românii care trăiesc în afara granițelor. Porțile Consiliului Județean au fost larg deschise în această dimineață, pentru a primi un grup de vizitatori români din Bulgaria și tineri din Basarabia, care studiază la Craiova. Cu toții au ajuns în județ împreună cu reprezentanți ai Ministerului Românilor de Pretutindeni, în cadrul proiectului „Descoperă și cunoaște România”. Până acum, 750 de români de peste hotare au fost invitați să viziteze România. „Experiența seriilor anterioare ale programului «Decorperă și cunoaște România ne dă încredere că și la anul vom crește numărul participanților din comunitățile istorice, fie că vorbim de grupuri din Republica Moldova, fie că vorbim despre Ucraina, regiunea Cernăuți sau sudul Basarabiei cu regiunea Odessa, noi încercăm să îi aducem aici tocmai pentru că credem foarte mult în mobilitatea acesta a oamenilor și în experința împărtățită între oameni”, a spus Veaceslav Șaramet, secretar de stat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Reprezentanții Consiliului Județean au fost încântați de prezența oaspeților, cărora le-au pregătit și daruri care să le amintească de județul nostru. „Sunt comunități de români aflați în afara granițelor, care unele n-au făcut niciodată parte din România și cu toate piedicile care le-au avut de-a lungul timpului, și-au păstrat valorile și cultura românești și vorbesc foarte corect limba română. E important acest schimb de experiență, sunt importante aceste activități ale lor în România și spirjinul pe care Guvernul României poate să îl dea comunităților din afara țării”, a spus marius Oprescu, președinte CJ Olt.

Vizitatorii s-au bucurat că au avut ocazia să stea la aceeași masă cu autoritățile din Olt. Speră că vor vedea cât mai multe locuri din județul nostru, dar și din România, o țară pe care o consideră atât de frumoasă.

După ce s-au fotografiat alături de reprezentații Consiliului Județean, oaspeții au mers să viziteze Muzeul Județean, Mânăstirea Clocociov și Muzeul Câmpiei Boianului de la Drăgănești-Olt.

 

Articolul precedentDoi bărbaţi din Olt, plecaţi la muncă în Portugalia de doar două zile, au murit înecaţi
Articolul următorOile și caprele, amenințate de pestă. Veterinarii din Olt sunt în alertă