Sindicaliştii din cadrul Alro Slatina spun că Guvernul României nu a restituit nici acum banii plătiţi pentru certificatele verzi, iar societatea riscă să ajungă în incapacitate de plată.

Preşedintele Sindicatului „Aluministul”, Constantin Popescu, a arătat că nici până acum nu au venit banii promişi de premierul Orban şi primiți de la Comisia Europeană, care a aprobat această compensare pentru companiile mari consumatoare de energie. Practic, Alro trebuie să primească de la Guvern banii pe car ei-a plătit pentru certificatele verzi, în ultimii trei ani, conform sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS).

„Alro se află într-o situaţie extraordinar de delicată, aceea de a-şi închide activitatea într-un timp extrem de scurt. Cu toată responsabilitatea vă spun că ultimul salariu de la Alro, pe care muncitorii pot să-l primească, la momentul actual, va fi pe 26 august 2020. Aşa cum aţi văzut, Alro ar trebui să primească o sumă de bani de la Guvernul României, iar acei bani nu au ajuns niciodată şi sunt undeva în eter. Vor mai trece ani, până vom primi acei bani, când păienjenii se vor pune pe Alro şi atunci vor coborî acei bani. Guvernul a primit de la Bruxelles acord de a da industriei româneşti acei bani care au fost plătiţi de toate întreprinderile mari consumatori de energie, pentru emisiile de carbon, iar Guvernul a dat trei ordonanţe, printre care şi cea de rectificare a bugetului, printre care una priveşte acordarea acestor sume de bani. Nu i-am primit nici până astăzi”, a declarat Popescu.

Sumele se ridică la aproximativ 50 de milioane de dolari.

„Ministerul de Finanţe spune că banii sunt la Ministerul Industriilor, acesta că la Finanţe. Iar Ministerul Finanţelor mai spune că banii sunt la trezorerie. Aşa că, cu certitudine, cu responsabilitate, vă spun că Alro nu va primi niciun ban şi cu certitudine se va închide. Este vorba de 40-50 de milioane de dolari. Practic, banii nu se vor da toţi odată, ci în tranşe, în funcţie de cum se va stabili şi cum va permite bugetul. Nu e vorba numai de Alro, ci de toate întreprinderile consumatoare de energie din ţară şi de toată metalurgia. Au găsit mereu varii motive: că trebuie să-i dea tuturor, că trebuie convertiţi în lei. E clar că nu se doreşte. E clar că aşa cum HORECA e la pământ, aşa trebuie pusă şi industria României”, a mai spus liderul de sindicat.

Sindicaliştii mai arată că aproximativ 20.000 de oameni şi familiile lor ar fi afectate dacă Alro ar intra în incapacitate de plată.

„Lucrez de 25 de ani în această întreprindere şi nu trebuie să vină cineva să ne spună că mâine nu mai avem bani. Se vede cu ochiul liber în societate. Şefii ne spun să ne chibzuim la materii prime să trecem peste această situaţie. În ultimele trei-patru luni se întâmplă ceva. Lucrând în producţie, se vede că depozitele sunt goale: alumină, cox, scad de la o zi la alta şi nimic nu vine. Nu ni s-a spus direct că sunt probleme, doar indirect. Am copii şi trebuie să-i întreţin. Sunt colegi mai tineri care şi-au luat case, au rate 30 de ani. Ar rămâne pe drumuri”, a declarat Marian Marcu, unul dintre angajaţii Alro.

Sindicaliştii mai arată că vor veni în Piaţa Victorie, să protesteze în faţa Guvernului, dacă banii nu vor fi plătiţi.