Ediţia jubiliară a Festivalului „Oltenii &… Restu’ Lumii” a debutat vineri, la Slatina, cu tradiţionala vamă oltenească de la Podul Olt.

Oficialităţile au fost primite pe rogojini, în locul covorului roşu, iar „onorul” a fost dat unei cete de dansatori şi căluşari, în locul gărzii militare. Voia bună a fost instaurată încă de la început, o horă mare consfinţind faptul că de 25 de ani, pe aceste meleaguri, se face umor în mod organizat.

Actorul Cuzin Toma, cunoscut pentru rolul lui Firicel din serial „Las Fierbinţi”, a stârnit râsete în urma unui monolog în care a portretizat un „Mefisto oltenesc”.

 

Ediţia cu numărul 25 a Festivalului „Oltenii &… Restu’ Lumii” a fost deschisă de primarul Emil Moţ, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, deputatul Marius Iancu şi alţi invitaţi ai evenimentului.

Ca noutate, din acest an, festivalul se ţine în cel mai nou parc din Slatina, Parcul Tineretului.

„Este o ediţie jubiliară a festivalului nostru, cu numărul 25. Întâlnim, ca de obicei, voie bună, distracţie, bancuri şi, cel mai important lucru, avem vreme bună şi în acest an, după sufletul nostru, al oltenilor. Îi invit pe toţi slătinenii, pe toţi oltenii, să vină în cele trei zile de festival, de astăzi până duminică, în noua locaţie, Parcul Tineretului, să se simtă bine, să se distreze, să se bucure de produsele tradiţionale, de muzica bună şi de familie. În fiecare zi avem spectacole, muzică, umor, umor de bună calitate, cum am obişnuit lumea”, a declarat Emil Moţ.

La rândul său, Marius Oprescu şi-a exprimat speranţa că festivalul va continua pentru cel puţin încă un sfert de secol.

„Suntem şi organizatori pe o parte din festival, iar brandul aparţine Consiliului Judeţean. Este acelaşi festival, aşa cum îl ştim noi de fiecare dată, un festival foarte bun, un brand naţional, dar într-o locaţie nouă. Cred că aici se încadrează mai bine decât pe Esplanadă, este o locaţie foarte bună şi probabil că încă vreo douăzeci şi ceva de ediţii se vor desfăşura tot aici”, a declarat preşedintele CJ.

Actorul Andrei Duban este prezentatorul festivalului, pentru al treilea an la rând.

„Nu mă feresc să spun că oricând o să fac pasul, dacă voi fi invitat, mă mut la Slatina, îmi fac buletin. Mă simt realmente înfiat, când vin la aceşti oameni, parcă vin la rude. De obicei, eu colind mult prin ţară, mă întâlnesc cu multe oficialităţi şi de multe ori, noi, oamenii normali, avem o oarecare reţinere, ai un pic stomacul strâns, eşti un pic mai scolastic. Ei bine, cu aceşti oameni mă simt efectiv ca la rude, sunt total relaxat şi asta este o mare calitate a lor că reuşesc să transmită acest lucru”, a spus el.

Invitat să-i caracterizeze pe olteni, Duban a spus: „Oltenii sunt iuţi, isteţi şi plini de umor. Mie îmi plac foarte mult oamenii care au umor pentru că umorul este apanajul oamenilor inteligenţi”.

Personalitatea Festivalului „Oltenii &… Restu’ Lumii” 2019 este actorul Silviu Biriş.

„A fi oltean, a fi moldovean, a fi ardelean, este totuna. Nu ne poate despărţi nicio apă, nicio putere, vorbim aceeaşi limbă, simţim româneşte şi probabil că ospitalitate românească este cea care ne va face şi ne vaduce în continuare faima. De câte ori vine cineva la mine, aşa cum faceţi şi voi, pun ce-i mai bun pe masă, iar eu astăzi mă simt privilegiat, binecuvântat şi vă mulţumesc”, a afirmat Biriş.

Ziua de vineri se încheie cu un concert, în Parcul Tineretului, de la ora 20.00, care va fi susţinut de Concert Doina Oltului şi Zorina Bălan.

Sâmbătă, concertează formaţia grecească GREEK 4U, invitat special artistul Stelu Enache şi formaţia Balkano.

Duminică, pe scena din Parcul Tineretului vor urca Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Aurelian Temişan.

 

Articolul precedentLider PSD Olt cere demisia preşedintelui Comisiei de Strategie și Prognoză
Articolul următorAfaceri ilegale cu balast pe râul Vedea. Ce măsuri au luat oamenii legii