Soldaţii şi civilii americani de la Baza NATO din Deveselu au donat aproape o mie de dolari Secţiei de Oncologie a Spitalului Municipal Caracal, cu ocazia lunii în care la nivel mondial se conştientizează pericolele cancerului de sân.

Totodată, potrivit paginii oficiale de Facebook a Bazei NATO, americanii de la Deveselu au purtat tricouri de culoare roz, pentru această campanie.

Octombrie este la nivel mondial luna de conştientizare a pericolelor privind cancerul de sân. Cancerul de sân reprezintă, la nivel mondial, cancerul cu cea mai mare incidență și mortalitate pentru sexul feminin. În anul 2018, în lume, în fiecare minut s-a înregistrat un deces datorat cancerului de sân. Un sfert dintre cazurile nou-diagnosticate de cancer în România anului 2018 se datorează cancerului de sân.

Componenta terestră de la Deveselu a sistemului de apărare antirachetă AEGIS, împărţit de SUA şi de NATO, a fost declarată operaţională pe 18 decembrie 2016, după aproape doi ani de construcţie şi aproape şase ani de la momentul în care România a fost de acord să găzduiască acest sistem.

Baza militară de lângă Caracal găzduieşte un sistem de radar şi trei baterii de rachete interceptoare SM-3 IB, care au rolul de a intercepta rachete balistice intercontinentale sau cu rază medie de acţiune, principalele ameninţări identificate provenind dinspre Iran şi Orientul Mijlociu.

Componenta sistemului terestru AEGIS de la Deveselu urmează să intre într-o perioadă de teste, până în primăvara lui 2016, pentru a putea fi integrat cu sistemul maritim AEGIS, funcţional deja pe patru nave aflate în Marea Mediterană, cu baza la Rota, în Spania, precum şi cu radarul instalat în Turcia şi cu sistemul de comandă şi control de la Ramstein, din Germania.

Scutul antirachetă de la Deveselu a început să fie construit în 2013, iar România a fost de acord să găzduiască acest sistem în 2010, printr-o decizie a CSAT, în 2011 fiind semnat Acordul dintre România şi SUA privind acest sistem antirachetă. Interceptoarele de tip SM-3 IB (Standard Missile 3 Block IB) şi radarul SPY-1 de la Deveselu fac parte dintr-un sistem complex de apărare împotriva rachetelor balistice cu rază medie şi lungă de acţiune, care este dezvoltat în comun de SUA şi de NATO şi care acoperă întreaga Europă. Componenta de la Deveselu are rolul de a apăra sudul spaţiului european.

Articolul precedentPatronii olteni care angajează muncitori străini, chemați la ITM
Articolul următorNeurologii slătineni împărtășesc succesul lor în efectuarea trombolizelor la Conferința Națională de Stroke