Speriați de virusul pestei porcine africane mai bine de 3.000 de fermieri olteni au renunțat să mai crească porci în gospodării, în ultimul an. Din recensământul veterinarilor rezultă însă că exploatațiile comerciale funcționează la capacitate maximă, iar în ultimul an a fost autorizată încă o fermă, în Ipotești.

Pesta porcină africană, care a afectat și județul Olt anul trecut, i-a descurajat pe mulți crescători de animale, care au renunțat să mai cumpere porci și să îi crească în gospodării. Ultimele statistici ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța alimentelor indică o scădere semnificativă, cu peste 3.100, a numărului de exploatații particulare de porci.

Astfel, dacă în data de 20 iunie 2018 figurau, în baza națională, 27.087 exploatații, anul acesta, numărul lor este de numai 23.973. În schimb, cei care continuă să crească porci în gospodării, au mărit numărul de capete și se constată astfel o creștere de la 82.430 de animale anul trecut, la 91.387 anul acesta. De asemenea, fermele comerciale din județ au reușit să își țină porcii la adăpost de virusul ucigaș, iar un om de afaceri a reușit chiar să își autorizeze o nouă fermă de porci la Ipotești.

La nivelul județului funcționează, în prezent, 10 exploatații comerciale de porci.

Articolul precedentAu donat zâmbete: Cu banii strânşi din donarea de sânge, pompierii olteni au dus într-o excursie 20 de copii instituţionalizaţi
Articolul următorFermierii din cooperative, scutiți de impozite pe terenuri, clădiri și de impozitul pe venit. Care sunt condițiile