Lucrările de reabilitare termică a Spitalului Orășenesc Corabia se apropie de final. Peste 8,9 milioane de lei, fonduri europene, au fost atrase de autoritățile locale pentru proiectul care vizează creșterea eficienței energetice și reducerea costurilor de întreținere a pavilioanelor C1 și C2 ale unității sanitare, atât prin termoizolarea și reabilitarea celor două corpuri, cât și prin utilizarea unor surse regenerabile de energie și modernizarea rețelelor electrice și termice.

Investiția, implementată în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, este una deosebit de importantă pentru spitalul construit în urmă cu aproape opt decenii, în 1945.

Mai exact, pereții exteriori au fost izolați termic, la fel și planșeele, tâmplăria a fost înlocuită cu tâmplărie termoizolantă, iar sistemul de încălzire și furnizare a apei calde a fost reabilitat. De asemenea, au fost montate uși rezistente la foc și au fost făcute reparații la fațade și acoperiș, precum și la trotuarele de protecție, pentru eliminarea infiltrațiilor. Totodată, s-a intervenit pentru modernizarea circuitelor electrice, inclusiv înlocuirea corpurilor de iluminat actuale cu unele mai eficiente și cu o durată mai mare de viață.

Tot în cadrul proiectului, au fost montate panouri solare și pompe de căldură, instalații de hidranți interiori și exteriori, precum și un sistem antiincendiu.

„Proiectul derulat la Spitalul Orășenesc este foarte important pentru comunitate. Pe de o parte, ne-am dorit să le asigurăm pacienților și cadrelor medicale condiții cât mai bune, la standarde europene, iar pe de altă parte, urmărim diminuarea costurilor cu încălzirea spitalului. Din banii economisiţi, vrem să facem alte investiţii. În urma implementării acestui proiect, consumul anual de energie primară va fi redus cu peste 75%, până la valori de sub 155 kWh/mp/an, iar consumul de gaze cu efect de seră va fi redus până la valori de sub 27 kg/mp/an. Totodată, 80% din consumul de energie primară totală va fi realizat prin utilizarea surselor regenerabile de energie”, a declarat Iulică Oane, primarul orașului Corabia.

Proiectul implementat de Primăria orașului Corabia are o valoare de aproximativ 8,9 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 7,6 milioane de lei. Investițiile sunt realizate în cadrul Axei Prioritare 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B – Clădiri publice.

 

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentCabinete stomatologice noi, în mai multe şcoli şi licee din Slatina
Articolul următorCe jocuri face Emilia Șercan? Încă o încercare de intimidare a presei libere