Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt va fi acreditat pentru e efectua teste de depistare a pestei porcine africane. Probe din mai multe județe vor ajunge aici, în cadrul acțiunilor intensificate la nivel național de prevenire a răspândirii acestui virus. De asemenea, la nivelul Guvernului și Parlamentului au loc frecvent întâlniri pentru a ține situația sub control.

Testele pentru depistarea pestei porcine africane, boală care face ravagii în fermele de porci din opt județe ale țării, vor fi făcute și în laboratorul Direcției Veterinare din Olt. Anunțul a  fost făcut astăzi de președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu. Deputatul a participat la o întâlnire de lucru la care au fost invitați membri din conducerea ANSVSA, Asociației pentru Vânătoare și pescuit, ai Asociației Producătorilor de Carne, Ministerului Agriculturii, Ministerului Apelor și Pădurilor.

„Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt va fi acreditat pentru a face teste de depistare a pestei porcine africane. S-au făcut deja probe, iar primele teste oficiale se vor face în perioada imediat următoare, când vor fi arondate mai multe județe care să aducă în acest laborator probele. Măsura a fost luată după ce numărul testelor de pestă porcină africană a crescut foarte mult la nivel național, iar celelalte laboratoare din țară erau foarte aglomerate”, a  declarat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

În Guvern și Parlament au loc întâlniri frecvente cu toți factorii implicați în prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane. „Cel mai important este ca oamenii să fie atenți la biosecuritate în ferme, dar și în gospodăriile individuale. De asemenea, oamenii trebuie să știe că există o hotărâre de Guvern prin care se oferă despăgubiri de 8-12 lei în viu pe kilogramul de porc sacrificat, afectat de virusul pestei porcine”, a  mai explicat deputatul Stănescu.

În acest moment, opt județe din țară sunt în gradul III de risc în ceea ce privește răspândirea virusului pestei porcine africane. În aceste zone se sacrifică porci doar pentru consumul intern, fiind interzise exporturile, iar purceii se pot vinde doar în județul respectiv sau în celelalte județe cu risc.

Articolul precedentŞcolile din judeţ, dotate cu noi microbuze şcolare
Articolul următorCamera de Comerț și-a recâștigat sediul scos la licitație de Fisc