Municipalitatea pune la punct un program prin care va schimba toate lifturile blocurilor din Slatina, toate costurile fiind suportate de la bugetul local.

Primarul Slatinei, Emil Moţ, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că până acum municipalitatea a fost împiedicată de legislaţie ca să intervină. Modificările făcute la Ordonanţa 18 îi permite administraţiei locale să pună la punct un program similar cu cel privind anveloparea termică a blocurilor de locuit.

„După cum ştiţi, foarte multe blocuri cu zece etaje din Slatina au avut şi au în continuare probleme cu lifturile. Ascensoarele sunt proprietatea locatarilor şi, până acum, nu am avut o bază legală prin care primăria să poată să facă un program de intervenţie. Lifturile, spaţiile comune, apartamentele, toate erau şi sunt proprietate privată, iar primăria nu putea să facă lucrări de intervenţie. Ordonanţa 18, care ne dă nouă baza legală pentru aceste intervenţii, a fost modificată prin Legea 231 şi au fost introduse două noi alineate, dar cel mai important vizează repararea, înlocuirea, după caz, a mecanismelor de acţionare electrică a ascensoarelor de persoane, în baza unui raport tehnic de specialitate. Acest alineat ne-a dat posibilitate ca noi, Primăria Slatina, să putem să facem un program local prin care să expertizăm toate lifturile din Slatina şi să le schimbăm”, a declarat Moţ.

Edilul a adăugat că va propune consilierilor locali ca primăria să acopere toate cheltuielile privind operaţiunea de înlocuire a lifturilor.

„Potrivit Ordonanţei 18, la fel ca la anvelopări, există o parte de cofinanţare a proprietarilor, a cetăţenilor, şi o parte a primăriei. În mod normal, contribuţia primăriei este de 90%, iar cea a cetăţenilor este de 10%. În momentul în care o să avem deja licitat programul, voi intra în consiliul local cu un proiect de hotărâre şi o să-i rog pe consilieri să aprobe ca această cotă de 10% să fie suportată tot de primărie. Mai concret, vom schimba lifturile gratis”, a mai spus Emil Moţ.

Aproximativ 10 milioane de lei este valoarea investiţiei pentru înlocuirea celor 90 de ascensoare din municipiu.

„În Slatina, am identificat 90 de lifturi. Am prins bani în buget pentru expertiză şi pentru licitaţia efectivă. Nu ştiu cât va dura expertizarea lifturilor, dar noi sperăm ca în luna decembrie să fie gata şi tot atunci să dăm drumul şi la licitaţia propriu-zisă pentru aceste lifturi. Toate cele 90 de lifturi vor costa undeva la 10 milioane de lei. Dacă totul merge bine, la vară vom începe lucrarea efectivă”, a afirmat primarul Slatinei.

În încheiere, Emil Moţ a făcut un apel către asociaţiile de proprietari pentru a sprijini municipalitatea în acest demers.

Articolul precedentUn preot din Caracal strânge ghetuțe pentru copiii săraci
Articolul următorImpact frontal între un autoturism şi un autocamion. Un bărbat şi-a pierdut viaţa – FOTO&VIDEO