În Anul Centenarului, județul Olt ar putea deveni Olt-Romanați, dacă locuitorii vor ieși la vot în week-end, să susțină acest demers. Reprezentanții Consiliului Județean, instituția care organizează referendumul local, au explicat că schimbarea denumirii județului nu presupune costuri pentru populație. Actele de identitate nu vor fi schimbate, iar granițele județului vor rămâne aceleași.

„Sunteți de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt? Și „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Acestea sunt întrebările la care trebuie să răspundă oltenii cu drept de vot la referendumurile organizate sâmbăta și duminica aceasta. Vor fi 379 de secții de votare în tot județul, care vor funcționa în aceleași locuri ca și la alegerile precedente.

Referendumul local este organizat de Consiliul Județean, instituție care derulează și o campanie de informare a locuitorilor județului în legătură cu acest scrutin. Reprezentanții instituției le explică oamenilor că schimbarea denumirii județului nu presupune costuri sau schimbări de documente pentru populație.

Academicianul Răzvan Theodorescu vorbește despre toponimul Olt-Romanați și importanța lui istorică și culturală. „Înseamnă, prin toponimul Olt – Romanaţi, redarea acestui hotar nedreptăţit întreaga sa bogăţie de valori şi simboluri, devenind un întreg ce va intra în istorie ca un veritabil concentrat de Românie modernă care vorbeşte despre lucrul cel mai important, alături de statalitatea românească, şi anume, despre latinitatea românească”, scrie Răzvan Theodorescu.

Referendumul pentru schimbarea denumirii județului are loc sâmbăta și duminica aceasta, o dată cu cel pentru redefinirea familiei. Alegătorii sunt așteptați la urne în oricare din aceste zile, ca la oricare alte alegeri, începând cu ora 7.00 dimineața și până la ora 21.00. Pentru ca Oltul să devină Olt-Romanați e nevoie de o prezență la vot de minim 30% și de votul pozitiv a jumătate plus unul din partea celor care și-au exprimat opțiunea.

 

Articolul precedentS-a terminat construcţia creşei făcute de americani la Caracal
Articolul următorUn microbuz cu pasageri a lovit un autoturism care a virat brusc, la Brebeni