Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt, Marius Oprescu, a explicat că în cazul în care aleşii din Scorniceşti nu aprobă taxa prevăzută în regulamentul de salubrizare şi insistă cu impunerea unui amendament care vizează reducerea acesteia la nivelul comunelor, oamenii de aici nu vor mai avea unde să depoziteze gunoiul, după operaţionalizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID).

Valoarea taxei pe care fiecare localitate trebuie să aprobe este de 3,69 lei, per persoană, lunar, în mediul rural, în timp ce la oraş de 11,75 lei de persoană, lunar. O parte a aleşilor din Scorniceşti vor să adopte valoarea prevăzută pentru mediul rural.

Marius Oprescu a arătat că, în cazul acestui scenariu, oraşul Scorniceşti va fi nevoit să plătească toate cheltuielile făcute în cadrul proiectului, până în prezent.

„Conform proiectului, nu se poate. Orașele au o taxă, comunele au altă taxă, bineînțeles că mai mică. În condițiile în care consiliul local va reveni asupra ei și nu va fi adoptată taxa conform angajamentului proiectului pe care și l-au asumat și dânșii, probabil că vom fi nevoiți să îi dăm afară din proiect. Numai că va fi o mare problemă pentru Scornicești, pentru că nu va mai avea unde să ducă gunoiul. Și vor plăti și despăgubiri în ceea ce privește proiectul, o cotă parte la groapa de la Bălteni, cotă parte din stația de transfer și din platformele betonate pe care le-am făcut pe raza localității. Dar, cum spuneam, cel mai grav este că nu vor avea unde să ducă gunoiul”, a declarat Marius Oprescu.

Şeful CJ şi-a exprimat însă speranţa că lucrurile se vor linişti şi totul va intra în linie dreaptă.

„Din informațiile mele, toată lumea o să adopte acest proiect. Singura localitate cu probleme este Scorniceștiul, dar sper ca și acolo să fie adoptat proiectul, cei de acolo să aibă maturitatea și să înțeleagă importanța acestui proiect”, a mai spus preşedintele Oprescu.

El a adăugat că banii din taxa pe gunoi rămân în contul localității și nu pot fi folosiți decât pentru plata cantităților de gunoi ridicate de pe raza localității.

„Oamenii plătesc o taxă pe persoană la primărie, iar gunoiul se plătește de către primărie, în funcție de cântar, în tone. Dacă se ridică cinci tone, se plătesc cele cinci tone. Dacă ai ridicat 10 tone de pe raza localității, plătești 10 tone. Deci banii nu pot fi folosiți decât cu destinație exclusivă, pentru plata gunoiului. Ulterior, dacă după un an se constată că se ridică o cantitate de gunoi mai mică decât cea pentru care plătește populația taxă se poate micșora taxa, astfel încât ea să ajungă la un nivel mult mai suportabil decât pare că este acum”, a mai afirmat Marius Oprescu.

Preşedintele CJ Olt a mai arătat că implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) are ca rezultat un mediu curat.

„Eu nu spun că taxa este una mică, dar hai să ne uităm în marile orașe, în țările civilizate: există această taxă. E o taxă. Ne uităm afară și vedem zone foarte curate. Ne uităm și la noi unde nu există un sistem de management integrat. Peste tot în Europa, taxa este una care impune colectarea gunoiului și crează un climat civilizat”, a conchis Marius Oprescu.

Valoarea taxei pe care fiecare localitate trebuie să aprobe este de 3,69 lei, per persoană, lunar, în mediul rural, în timp ce la oraş de 11,75 lei de persoană, lunar. La Scorniceşti, consilierii conduşi de viceprimarul liberal Daniel Tudor vor să adopte preţul pentru rural, amendamentul urmând a fi supus la vot în şedinţa care ar fi trebuit să se desfăşoare chiar joi. Aceasta nu s-a ţinut din lipsă de cvorum, urmând a fi convocată din nou pentru miercurea următoare. Au lipsit liberalii (şase), cei doi consilieri ALDE și unul de la PNŢCD.

 

Articolul precedentAu cerut şpagă pentru pensionare pe caz de boală. Noi descinderi ale ofiţerilor anticorupţie la DGASPC Olt
Articolul următorDe când se operaţionalizează colectarea gunoiului din judeţ. Firma care a câştigat licitaţia a adus primele maşini