Costinel Beșteleu, din Oboga, a câştigat locul I la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești, judeţul Suceava, desfăşurat în perioada 14-15 aprilie.

Potrivit consultantului artistic Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, Valeru Ciurea, pentru liceeni și studenți a existat o temă care a trebuit redată pe oul încondeiat, și anume „Grădina Raiului”. Două ore au avut concurenții la dispoziție pentru a simboliza pe ouăle încondeiate tema concursului.

La final, juriul a stabilit ca unul dintre câștigătorii locului întâi să fie Costinel Beșteleu, din Oboga, care a încondeiat un ou cu „Heruvimul“, unul dintre cele zece motive ce se regăsesc pe ouăle încondeiate de pe Valea Oltețului.

Acesta devine astfel cel de-al cincilea premiu câștigat pe ouă de către reprezentanții județului Olt la cel mai mare și mai important festival-concurs al ouălor încondeiate din România.

Tot aici, la Ciocănești, se organizează în fiecare an și Târgul de ouă încondeiate care aduce aici nu numai foarte mulți meșțeri încondeietori de ouă ci și foarte mulți vizitatori și cumpărători.

„Din cele peste zece mii de ouă încondeiate care ajung să fie prezentate la târg, foarte puține iau drumul înapoi spre casele meșterilor. Este și unul dintre motivele pentru care meșteșugul ouălor încondeiate înflorește mereu în Bucovina”, spune Valeru Ciurea.

Cele peste 300 de case ornamentate cu motive naționale unice în lume au făcut ca această localitate din județul Suceava să fie supranumită Comuna-muzeu Ciocănești, declarată astfel în anul 2004. În anul 2014 comuna a primit și titlul de Sat Cultural European.

Muzeul ouălor încondeiate pe care comuna îl deține are o colecție cu o vechime cuprinsă între 50 şi 100 de ani, unică, în care sunt prezente peste două mii de ouă încondeiate din toată ţara.

Nu puteau să lipsească de aici ouăle încondeiate de pe Valea Oltețului, de la Călui, Oboga sau Balș. Numele meșterilor populari încondeietori de ouă din județul Olt (Tudor Diaconeasa, Petre Ciobanu, Daniela Voicu) dar și ucenicii acestora care, în ultimii cinci ani au câștigat premii la cel mai mare și mai important festival-concurs al ouălor încondeiate ce se desfășoară în această localitate în fiecare.

Festivalul de la Ciocăneşti s-a încheiat cu premierea participanţilor la concursurile festivalului, urmată de un spectacol folcloric.

Articolul precedentLe-a luat foc casa din cauza coşului de fum neprotejat – VIDEO
Articolul următorA murit un fost prefect de Olt