Gripa aviară amenință și județul Olt, după ce veterinarii bulgari au confirmat focarul de la Vidin, la granița cu România. Toate fermele de păsări din județ, dar și micile exploatații din 14 localități au fost verificate de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt.

După pesta porcină, un nou virus ucigaș amenință de această dată exploatațiile de păsări din județ. Gripa aviară a fost confirmată în apropierea județului Dolj, iar veterinarii olteni iau măsuri pentru a preveni răspândirea bolii. Fermele sunt primele vizate de verificări. „Am informat toate exploatațiile comerciale care cresc păsări din județul nostru și sunt sub strictă monitorizare. Au fost colegii noștri și au verificate respectarea condițiilor de biosecuritate, a  explicat Venera Popa, consilier superior DSVSA Olt.

Păsările crescute în gospodării sunt și ele expuse riscului de îmbolnăvire, mai ales dacă au acces la bălți, lacuri sau râuri. „Recomandăm tuturor crescătorilor, inclusiv persoane fizice, să țină păsările izolate, să le interzică accesul la luciu de apă și să nu împrăștie gunoiul de grajd pe raza localității în care au păsările”, a mai spus Venera Popa.

În Olt au fost stabilite în 2018 mai multe localități țintă, stabilite prin analiza de risc, în care s-a făcut monitorizarea și supravegherea păsărilor. Acestea sunt: Vulturești, Verguleasa, Pleșoiu, Curtișoara, Slătioara, Milcov, Drăgănești-Olt, Fărcașele, Stoenești, Rusănești, Tia Mare, Izbiceni, Corabia, Ianca.

 

Articolul precedentCadavrul bărbatului care ar fi fost ucis şi îngropat la halda de gunoi a Slatinei, căutat pentru a treia zi la rând
Articolul următorUn şofer din Balş, rănit într-un grav accident petrecut la Filiaşi