Convinși că alimentarea cu gaze e la fel de importantă cum sunt apa și canalizarea, mai mulți primari din Olt au proiecte prin care vor să aducă acest tip de combustibil în comunele lor. La Izbiceni, spre exemplu, se fac primele măsurători, iar edilul din Cîrlogani pregătește și el documentația pentru a aduce gazele în comună.

Rețeaua de apă, cea de canalizare, dar și cea de gaze nu ar trebui să lipsească din nicio comună. Combustibilul ar fi de mare ajutor nu doar pentru încălzirea locuințelor, ci și pentru micile afaceri de la sat. La Izbiceni, spre exemplu, oamenii așteaptă de mulți ani gazele în comună, iar primarul nu a stat cu mâinile în sân. Are în derularea studiul de fezabilitate pentru acest proiect ambițios de racordarea a comunei la rețeaua de la Corabia. „Lucrăm la documentația pentru avize, face, ridicările topo și studiul geotehnic. La momentul acesta pe teren sunt oameni care fac măsurători. Când vom avea toate aceste documente vom încheia studiul de fezabilitate, mergem la avizare la ANRE și de aici în acolo cea mai importantă pentru noi e sursa de finanțare”, a explicat Marian Gulie, primarul comuna Izbiceni

Introducerea rețelei de gaze în comună este o prioritate și pentru administrația din Cîrlogani. În trecut, a fost realizat un proiect care ar fi trebuit implementat de Ministerul Economiei, însă investiția nu s-a concretizat. Primarul vrea să îl refacă și să găsească o sursă sigură de finanțare, iar oamenii să aibă gaze în cel mai scurt timp. „Este o investiție pe care îmi doresc neapărat să o facem, mai ales că am proiectul, o să iau din nou avizele, după care o să demarez procedura se scoatere la licitație. Oamenii vor gaze, mi-au spus toți că vor plăti racordarea, dacă aduc conducta în comună”,a  explicat Ionel Văduva, primarul comunei Cîrlogani.

Dincolo de dorințele oamenilor și bunele intenții ale edililor rămâne însă problema finanțării. La Izbiceni valoarea proiectului ajunge la 2 milioane de euro, conducta fiind adusă de la Corabia, în timp ce în Cîrlogani ar fi nevoie de aproximativ un milion de euro. Primarii își pun speranțele în viitorul Program Național de Dezvoltare Locală pentru aceste investiții.

O altă variantă pe care o iau în calcul primarii e contractarea unor împrumuturi pe o perioadă de 20 de ani, prin Fondul Național de Investiții.

 

Articolul precedentDecizie a Tribunalului Olt în cazul ambulanţierilor care furau combustibil din autosanitare
Articolul următorTraficantul prins la Slatina cu 1,5 kilograme de cocaină rămâne în arest preventiv