Acțiuni de ecologizare pe malul Dunării. Este vorba despre 6 localitați de pe Dunare.

Au fost colectate 23 de tone de deșeuri din plastic, în cadrul programului „Cu Apele Curate”.

Proiectul, implementat în urmă cu 3 ani, a dus la colectatrea a 220 de tone de deșeuri de pe malurile Dunarii și ale afluenților săi.

Anul acesta au fost organizate, în perioada 14-22 martie, mai multe acțiuni de ecologizare pe Dunăre și pe râurile din țară.

Zeci de mii de tone de deșeuri rămân necolectate în fiecare an în județele riverane Dunării.

Pentru a identifica soluțiile în cazul poluării cu plastic a Dunării, în cadrul programului „Cu apele curate”, a fost analizată modalitatea de gestionare a deșeurilor în localități riverane Dunării. Se consideră că principala sursă de poluare a apelor cu plastic sunt sursele de uscat, în principal gestionarea deficitară a deșeurilor municipale.

Au fost solicitate informații de la instituții cu responsabilități în domeniu pentru a identifica situația.

Cercetarea din cadrul programului „Cu apele curate”, a vizat localitățile de pe malul Dunării din 12 județe, localități care pot avea cea mai mare poluare din surse de pe uscat cu deșeuri de plastic. Este vorba despre Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Olt, Teleorman și Tulcea.

Raportul privind situația gestionării deșeurilor în județele dunărene și din Planurile Județene de Gestionare a Deșeurilor (PJGD) arată că în 3 județe riverane Dunării (Ialomița, Galați și Constanța) nu funcționează un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor, în acest caz obligația de gestionare a deșeurilor municipale revenind primăriilor. Probleme sunt și în județele Galați, unde în mediul rural nu se colectează separat. 

Situație similară și în Mehedinți, unde acoperirea serviciilor de salubritate este, în medie, de 65,49% (69,59% în mediul urban și de 61,39% în mediul rural) – cea mai redusă acoperire cu aceste servicii din cele 12 județe analizate.

Potrivit PJGD în 5 județe rămân anual zeci de mii de tone de deșeuri necolectate. O mare parte dintre acestea cantități de deseuri sunt abandonate în natură, purtate de vânt și ploi și ajung mai devreme sau mai târziu în apele Dunării și apoi în Marea Neagră.

Județele riverane Dunării colectează, în medie, doar 9,73% din cantitatea de plastic generată anual.

Cele mai eficiente proceduri pentru a evita poluarea apelor cu plastic rămân colectarea separată și buna gestionare a deșeurilor, conform concluziilor prezentate în urma cercatării din cadrul programului.

 

 

Articolul precedentȘeful NATO: Am căzut de acord să acordăm sprijin mai mare Ucrainei și să sancționăm mai dur Rusia
Articolul următorGeneralul Gabriel Oprea a primit vizita președintelui Programului de Asistență pentru Supraviețuitorii Tragediilor din SUA