Conform modificărilor recente aduse Legii energiei furnizorii ar putea să perceapă comisioane de la consumatorii care renunță la contract înainte de termen.

Comisioanele, care nu trebuie să depășească valoarea pierderilor directe provocate furnizorilor de către clienți, sunt percepute indiferent dacă este vorba despre abonații casnici sau abonații non-casnici.

În Legea energiei au fost introduse două tipuri de comisioane pe care furnizorii de energie electrică le pot percepe anumitor clienți: comisionul pentru încetarea contractului și cel pentru schimbarea furnizorului.

Modificările se referă la încetarea unui contract înainte de termen. Pentru a fi percepute aceste comisioane trebuie prevăzute în contractul dintre furnizor și consumator și să fie comunicate în mod clar clientului înainte de semnarea contractului, în caz contrar consumatorul casnic și IMM-urile își pot schimba furnizorul când doresc.

Consumatorul casnic, neobișnuit cu schimbările aduse de liberalizare, va fi astfel obligat să fie mai atent atunci când semnează un contract de furnizare şi să studieze ofertele operatorilor pe comparatorul de prețuri de pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

Articolul precedentAlexandru Rafila, măsuri în valul 5: „Școlile trebuie să rămână deschise”
Articolul următorCulisele statului paralel | Uniunea Europeană, prietenie condiționată cu România – De ce schimbă Bruxelles regulile