Cei şase chinezi care se aflau în izolare la un hotel din Slatina au fugit, vineri seara, la o locaţie din municipiul Drăgăşani, judeţul Vâlcea. Pe numele asiaticilor a fost deschis un dosar de cercetare penală pentru zădărnicirea autorităţilor în ceea ce priveşte stăvilirea unor epidemii.

Prefectul judeţului Olt, Florin Homorean, a declarat că „dispariţia” a fost sesizată de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, când au mers să-i monitorizeze, la hotelul din Slatina. Medicii au anunţat poliţia, care a deschis un dosar penal pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase. Această faptă, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă.

 „Am fost informat ieri de către direcţia de sănătate publică despre faptul că, în activitatea de monitorizare a dumnealor pe care au efectuat-o la hotelul în cauză, nu i-au mai găsit pe cei şase cetăţeni chinezi. Am informat poliţia pentru efectuarea de cercetări la faţa locului. Cred că cercetările sunt în curs de desfăşurare. Din informaţiile furnizate de către DSP, cei şase cetăţeni chinezi se află în oraşul Drăgăşani din judeţul Vâlcea”, a declarat Florin Homorean.

El a adăugat  că a fost asigurat de autorităţile din Vâlcea despre faptul că cei şase chinezi nu vor mai pleca din noua locaţie.

„Am vorbit personal cu domnul prefect de Vâlcea. Cei şase au fost identificaţi în municipiul Drăgăşani, la un hotel din apropierea fabricii unde mergeau ei să lucreze. Acolo sunt menţinuţi în condiţii de izolare. Dânsul m-a asigurat că s-au luat toate măsurile necesare ca să nu mai părăsească şi acel hotel”, a conchis prefectul de Olt.

Cei şase cetăţeni chinezi au intrat în România pe 25 februarie, prin Aeroportul Otopeni.  Autorităţile din Olt au fost înştiinţate abia a doua zi, iar pe 27 februarie aceștia erau izolaţi în camerele unui hotel din Slatina unde erau cazaţi.

De remarcat însă că până să-i găsească epidemiologii, cei şase chinezi au mers la muncă liniștiți, la o firmă din Drăgăşani, judeţul Vâlcea.

Autoritățile române i-au izolat abia după două zile, iar acum au fost din nou prinse pe picior greşit, asiaticii reuşind să plece nestingheriţi în judeţul vecin.