Cetele de călușari au pornit astăzi prin județ, să prezinte  oamenilor cu dansul lor fascinant. Peste tot pe unde s-au oprit, au transmis emoție și bucurie și dar și mesajul că tradiția merge mai departe. Încântați de prezenta spectaculoasă a dansatorilor, cei care i-au admirat au luat pelin și usturoi și s-au prins în horă.

„Hălăișa!” a răsunat astăzi pe străzile din Slatina, vestind  Rusaliile. O veche sărbătoare creștină, care înseamnă tradiții și obiceiuri păstrate din moși strămoși, dar și jocul călușarilor, unul din cele mai valoroase dansuri tradiționale românești.

Slătinenii care iubesc folclorul și tradițiile s-au oprit să îi admire și chiar să imortalizeze momentul.

Doamna Elena a filmat emoționată jocul călușarilor, să trimită imaginile copiilor plecați în străinătate.

Potrivit tradiției, privitorii au pus bani în Hora Călușului și au luat în schimb usturoi și pelin, plante despre care se spune că alungă spiritele rele.

 

Iar cei mai curajoși s-au prins în joc, să își amintească de vremurile în care jucau hore și sârbe alături de călușari, în satul natal.

 

În Olt, Călușul este jucat cu mândrie atât de generațiile mai în vârstă cât și de tineri, care duc mai departe frumusețea acestor ritmuri unice în lume.

Articolul precedentPompieri olteni, pe podiumul unei competiții naționale de înot
Articolul următorO școala din Olt oferă cazare și masă gratuită fetelor sărace sau orfane. Care sunt condițiile de înscriere